Ovo su studentske čitaonice u Beogradu
Pixabay

Zahvaljujući velikim pauzama između predavanja, imala sam prilike da posetim većinu biblioteka u Beogradu i da, tražeći idealno mesto za učenje, podelim svoje iskustvo sa onima koji imaju isti problem.  

Biblioteka grada Beograda

Nalazi se u samom centru grada i omiljenom šetalištu Beograđana, Knez Mihailovoj 56. U njen sastav ulazi i 13 opštinskih biblioteka sa svojim ograncima, tako da predstavlja najveću biblioteku u zemlji. Na sajtu biblioteke možete naći link za pretraživanje baze i kod kuće potražiti što vas zanima. Čitaonice su opremljene za upotrebu prenosivih računara i druge elektronske opreme. Ako ne stignete da vratite knjigu u određenom roku, bolje je da pozovete i produžite rok za vraćanje. Bibliotekari su jako ljubazni i izaći će vam u susret. 


Često sam slušala da ova biblioteka i nije baš dobro snabdevena knjigama, ali iz mog iskustva nije tako. Većinu knjiga koje sam tražila su imali, a ako nisu imali, već isti dan su pronašli. Članarina je 1500 dinara, ali se mogu dobiti i razni popusti za ljubitelje knjiga i do 50%. 

Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković”

Nalazi se u Bulevaru Kralja Aleksandra i centralna je biblioteka Univerziteta u Beogradu. Ovde vlada velika tišina, a atmosfera je jako prijatna. Ona je pravo mesto za studente čiji je prag tolerancije na buku jako nizak. 


Organizacija ove biblioteke je za svaku pohvalu, omogućava studentima potreban mir za učenje. Može se desiti da čekate na slobodno mesto, ali se to u najkrećem roku reši. Najduže što sam čekala je bilo 10 minuta, a to se samo jednom desilo za ove dve godine otkad sam njen član. 


Studentima su na raspolaganju četiri čitaonice: studentska, profesorska, čitaonica periodike,čitaonica Odeljenja retkosti.. Unutar biblioteke nalazi se i Internet učionica u kojoj se koriste elektronske baze podataka iz fonda biblioteke. Članarina za studente državnih fakulteta je 1000 dinara. Članstvo traje godinu dana, a pored godišnjih predviđene su i privremene članarine. 

Narodna biblioteka Srbije

Smeštena je u Skerlićevoj 1, kod Hrama Svetog Save. Velike gužve su mana ove biblioteke i teško da ćete odmah naći slobodno mesto. Takođe, vlada velika tišina i mnogo je lakše usresrediti se na rad nego u Gradskoj biblioteci. Godisnja članarina je 2350 dinara, a pored godišnjeg moguće je učlanjivanje na određeni vremenski period.


Ima dvanaest čitaonica, a sve čitaonice imaju mesta za levoruke, tako da mozete traziti i takva korisnička mesta. Nije dozvoljeno unošenje privatnih knjiga, kao ni iznošenje literature. U ovoj biblioteci nema razgledanja i biranja knjiga, već morate sa naslovom doći kod bibliotekara koji će pronaći traženu knjigu. Kao i u Univerzitetskoj biblioteci, knjige nisu izložene, pa nema dugog lutanja među prolazima i gledanja naslova po policama.

Pixabay
Pixabay

Biblioteka Doma kulture

Nalazi se u Bulevaru Zorana Đinđica 179. U zgradi biblioteke nalaze se 4 čitaonice sa 500 čitalačkih mesta. Korisnicima je na raspolaganju fond knjiga i periodike iz svih naučnih oblasti koje se proučavaju na Beogradskim univerzitetima, kao i stručna pomoć u odabiru literature i pretraživanju dostupnih izvora. Godišnja članarina za studente je 1500 dinara. 


Posetila sam je svega dva puta i nije mi se naročito svidela. Nema toliko radne atmosfere kao u ostalima, ali sam tamo upoznala mnogo ljudi. Baš zbog tog nedostatka radne atmosfere ovde se vrlo lako sklapaju poznanstva i ulazi u razgovore. 

Biblioteka Srpske akademije nauka i umetnosti

Još jedna biblioteka koja je smeštena u samom centru Beograda, Knez Mihailovoj 35. Idealna je ako želite skroz da se posvetite onome što radite, a posebno je privlačno to što je besplatna, tako da uvek možete da je posetite, samo morate imati kod sebe ličnu kartu. 


Biblioteka je skoro renovirana i ima dosta prostora, što je njena velika prednost. Raspolaze čitaonicom sa 52 mesta i čitaonicom za članove Akademije. Korisnicima biblioteke su dostupni aparati za kopiranje, mikročitači i računari. Nije dozvoljeno iznošenje knjiga. 


Nema toliko mesta kao ostale biblioteke, ali je jako mirna i nema gužve. Ovde ćete naći knjige i časopise koje nijedna biblioteka nema. Posetila sam je da bih prelistala neke knjige koje su nam profesori preporučili i kao student Filološkog fakulteta bila sam oduševljena kada sam videla šta sve ta biblioteka poseduje.

Pixabay
Pixabay

Pored ovih biblioteka, neki se opredeljuju za čitaonice na fakultetima. Meni one nisu odgovarale, zbog buke i nediscipline koja tamo vlada, a i radno vreme je jako kratko. Posle dugog obilaženja čitaonica svoje mesto sam pronašla u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković”, u kojoj se uvek može pronaći slobodno mesto i potrebna literatura. Ako ste više za čitanje kod kuće i samo tražite biblioteku u kojoj ćete naći potrebne knjige, preporučujem Gradsku biblioteku u kojoj možete uzeti više knjiga odjednom.


Osim učenja čitaonice nam pružaju priliku za nova poznanstva i često možemo pronaći nekoga ko sprema isti ispit ili čita istu knjigu, a razmene mišljenja i nove informacije su uvek dobrodošle.