Studentski rituali koji donose sreću na ispitu

Foto: discoveReads

Kada se približe ispiti, u trci smo sa vremenom, gradivo je obimno, ispita je previše, više nismo sigurni da li da se oslanjamo na znanje ili na sreću. U takvoj situaciji, većina nas se priklanja „liniji manjeg otpora“ i traži „slamku spasa“ u bilo čemu što mu može doneti siguran „prolaz“. Tako, na primer, pojedinci pribegavaju različitim „ritualima“, koji su se, kako kažu, pokazali kao veoma uspešni tokom školovanja.

Studenti sa kojima smo razgovarali su naveli da postoje određeni ustaljeni rituali koji se prenose iz generacije u generaciju. Jedno od njih je prosipanje vode za onim kome se želi sreća. To uglavnom rade mame ili bake. Danas dobijamo i modernizovanu varijantu: ako ne živimo u kući i nema gde u dvorištu da se prospe voda, onda je jednostavno puste da teče iz česme dok izlazimo iz kuće.
prosipanje_vode_za_srecu.jpg
Foto: Mondo

Tu su svakako i religijski momenti. Neki studenti su naveli da pribegavaju češćem odlaženju u crkvu tokom ispitnih rokova, uče za Badnje veče i Božić, jer im je rečeno da će im cela godina biti onakva kako provedu Božić. Pored toga, obavezne su i molitve, ljubljenje ikona, paljenje sveća, zavezivanje crvenog konca oko ruke protiv uroka i neposredno pred početak ispita: obraćanje Bogu i krštenje.

Većina praktikuje i nošenje određene garderobe koja im je na prethodnim ispitima donela sreću. Uglavnom se nose „srećne“ majice, duksevi, čarape, pa i donji veš. Oni (ne)moraju biti neke specifične boje, uglavnom praktikuju da to bude njihova omiljena boja. Zanimljivo je i prevrtanje garderobe naopačke za više sreće.

Nose se takođe i „srećne“ minđuše, ogrlice i prstenje, hemijska olovka – pogotovo ona kojom se radilo, pisalo i vežbalo za taj ispit, jer ona je, kako navode - „puna znanja koje im treba“. Takođe, studenti najviše vole da praktikuju i spavanje sa knjigama, skriptima ili indeksom ispod jastuka ili kreveta. Kažu da im tako „nadođu u snove“ pitanja koja mogu biti na ispitu.

clover.jpg
Foto: Morguefile

Postoje i neki specifičniji momenti. Takvi su, na primer, rituali poput pisanja ocene koju želimo da dobijemo na ispitu preko celog papira i paljenje tog papira, zatvaranje vrata od kuće zadnjicom, motrenje na saobraćajne znakove – ako ih u toku puta do fakulteta ne zaustavi nijedno crveno svetlo – ispit je položen!

Studenti obavezno odigraju tiket u kladionici i veruju da im sreću nosi tiket kojim su uzeli određeni novac. Pred ispit se puštaju određene muzičke numere. Uz muziku se za opuštanje popije i koje pivo, vinjak, a naročito rakija.

Mera predostrožnosti je svakako pisanje puškica. A nakon ispita, koji iziskuje čekanje rezultata, puškice se ne bacaju sve dok ne izađu rezultati i obraduju ih.

Budući da je uzorak studenata sa kojima smo razgovarali o ovoj temi bio mali, navedeno ne znači da se odnosi na sve studente Beogradskog univerziteta. Naravno, postoje i oni koji nisu sujeverni i ne veruju ni u kakve rituale. Da li ste se i vi pronašli među ovim primerima ili ste, ipak, priklonjeni onoj strani koja najviše veruje u svoje znanje?