Saznajte sve o studiranju na daljinu u Srbiji
Pixabay

Da li je dozvoljeno?

Pre svega, potrebno je razrešiti dilemu o legalnosti ovog vida studiranja. Prema zakonu o Visokom obrazovanju školovanje na daljinu u Srbiji je dozvoljeno. Dakle, svaka visokoškolska ustanova koja ima dozvolu za rad to jest akreditovana je da vrši ovakav vid nastave ispunila je sve uslove za kvalitetno organizovanje nastave na ovaj način. Na veb sajtu Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta možete pronaći fakultete kojima je dozvoljen ovakav pristup obrazovanju.

Predrasuda je da se školovanjem na daljinu ne dobija adekvatno znanje.

Ovo zavisi isključivo od studenata i njihovog zalaganja, jer je država pravilnikom izrekla da se na ovaj način, od kadra visokoškolske ustanove, mora dobiti znanje iste količine i kvaliteta kao i na klasičnim predavanjima u amfiteatrima.

Diplome koje dobijate ovim putem se ni po čemu ne razlikuju od bilo kojih diploma koje biste dobili da ste završili studije na standardan način.

Pexels
Pexels

Polaganje ispita

Velika većina visokoškolskih ustanova koje školuju studente na daljinu i dalje ne dopušta online polaganje kolokvijuma i ispita. Ovime su se škole ogradile od mogućeg varanja na ispitima, a studenti od podsmeha okoline da im je sve ispite položio „gugl“.

Ko može da studira ovako?

Pravo na upis na studije na daljinu imaju svi sa završenom četvorogodišnjom srednjom školom i položenim prijemnim ispitom, a ne prave se razlike između studenata koji studiraju na daljinu i onih koji su izabrali klasičan način studiranja. Dakle, polaže se isti prijemni, uči se isto gradivo, rade se isti ispiti u isto vreme, uz obavezno lično prisustvo u prostorijama visokoškolske ustanove.

Pixabay
Pixabay

Cena

Kao i u ostalim stavkama, tako i što se tiče cene školarine studenti na daljinu su potpuno ravnopravni sa standardnim studentima.

Dakle, jedino što razlikuje studije na daljinu od klasičnih je to da ne morate fizički prisustvovati predavanjima, a možete ih pratiti u bilo je doba dana ili noći – tako da je ovaj način studiranja posebno pogodan ljudima koji su sprečeni da redovno prate nastavu ili onima koji su zaposleni i žele da studiraju uz posao koji redovno obavljaju.


Izvor: Kompjuteraš