Kako će izgledati studiranje od oktobra?
Pixabay

Svedoci smo da je iznenadni prelazak na onlajn nastavu u letnjem semestru 2020. godine zatekao nespremne, kako studente, tako i profesore. Ispitni rokovi se održavaju pod oštrim merama prevencije virusa. 

Početak nove akademske godine se približio i potrebno je naći najbolje rešenje.

Neminovno je da če početak akademske 2020/2021. godine biti drugačiji, jer je zbog aktuelne epidemije korona virusa potrebno reorganizovati model nastave. 

Rektortka Ivanka Popović je za RTV Studentski grad rekla da je najrealniji scenario održavanje teorijskog dela nastave onlajn, a praktičnog dela u malim grupama na fakultetima.

Hibridni model nastave

Detaljno o mogućim modelima nastave i provere znanja, za RTV Studentski grad govorio je prorektor za nastavu Petar Bulat. Istakavši da se govori o tri moguća modela nastave, za najizvesniji proglasio je hibridni model, koji podrazumeva predavanja onlajn, a vežbe na fakultetima. Dodao je da je moguće i modifikovati takav hibridni model nastave, kako bi se povećala bezbednost. Naime, samo bi se određene ključne vežbe održavale na fakultetima, u manjim grupama. 

Pixabay
Pixabay

Klasična nastava

Bulat je za RTV Studentski grad naglasio da se epidemiološka situacija u zemlji pomno prati i da od stanja sa brojem zaraženih krajem septembra i početkom oktobra zavisi da li će biti moguće nastavu na fakultetima održati na klasičan način, u amfiteatrima i laboratorijama. 

Onlajn nastava

Treći model koji se razmatra je onaj koji smo videli u ovogodišnjem letnjem semestru, kompletna onlajn nastava.

Kako je prorektor za nastavu istakao, za neke discipline je ovakav model nemoguće sprovesti u delo, a tome smo posvedeočili i ovog proleća.

Nespremnost profesora da se iznenada pređe sa klasične na onlajn nastavu bila je jedan od problema u letnjem semestru. Mnogi fakulteti su iz tog razloga, tokom leta, organizovali dopunsku edukaciju nastavnika za onlajn nastavu.

Pixabay
Pixabay

„U studentskoj populaciji, barem krajem maja, nije bilo tako velikog broja zaraženih kako se činilo. Na Univerzitetu u Beogradu ima 100 000 studenata, a imali smo oko 200 registrovanih slučajeva“, rekao je prorektor za nastavu u izjavi za RTV Studentski grad. 

Bulat je naglasio i da se fakulteti pridržavaju svih mera i da će i po ovom pitanju pratiti odluke Kriznog štaba, Ministarstva prosvete i Instituta Batut.

Polaganje ispita

Naš zakon nalaže da je polaganje ispita moguće isključivo u sedištu visokoškolske ustanove, te da bi u Srbiji bili mogući onlajn ispiti, mora se menjati zakon. Potrebno je da predlog ode iz Ministarstva u Skupštinu, a po rečima prorektora za nastavu, to je teško ostvarivo pre kraja septembra.

Bulat je istakao i svoju zabrinutost u vezi onlajn polaganja ispita:


„Za mene je pitanje kako će se ispiti održavati onlajn, jer znate i sada se javljaju povremeno pitanja korišćenja bubica i drugih nedozvoljenih sredstava na ispitima. U onlajn okruženju to će biti lakše. To nije samo naša briga, u kontaktu sa kolegama iz Evrope i kod njih postoji zabrinutost kada su onlajn ispiti u pitanju.“


Idealno rešenje u trenutnoj situaciji ne postoji, ali se nadamo da će se izabrati ono najbolje. Budite odgovorni!

Izvor: Radio televizija Studentski Grad