Studiranje u Nišu - prednosti i problemi?
Pixabay

Da li bi jeftinija školarina bila dovoljna da mladi nastave školovanje u Nišu, ukoliko se ne reše problemi u nastavi koje ističu studenti?

Problemi

Zamenik predsednika Studentskog parlamenta Univerziteta u Nišu Vladimir Filipović za portal Južne vesti ističe malo prakse na gotovo svim fakultetima, ali i to što studenti retko imaju mogućnost da jedan ili više semestara provedu na nekom stranom univerzitetu. Predstavnici studenata kao još jedan od problema navode i nejednake kriterijume ocenjivanja kod pojedinih profesora, za šta su studenti pronašli mnogo primera na skoro svim fakultetima.

Još jedan od gorućih problema je i nedostatak prostora i savremene opreme za izvođenje nastave.

Pixabay
Pixabay

Prednosti

Glavna prednost studiranja na Univerzitetu u Nišu jeste drastično niža cena školarine u odnosu na druge univerzitetske gradove u Srbiji. Za razliku od prestoničkih studenata koji su na samofinansiranju, oni koji studiraju u Nišu godišnje izdvajaju u proseku 10 000 dinara manje. Prosečna cena školarine na Univerzitetu u Nišu iznosi 80 000 dinara. Takođe su i troškovi života i stanovanja manji u odnosu na Beograd i Novi Sad.

Da nije u svakoj bajci sve idealno uverili su nas i niški studenti koji su se osvrnuli i na „namete“ koje moraju da plaćaju i pored toga što se školuju iz budžeta Republike Srbije.

Za izdavanje uverenja o stečenom visokom obrazovanju studenti različitih fakulteta izdvajaju različite svote novca, dok se na nekim fakultetima ova usluga ne naplaćuje. Iz tog razloga predstavnici Studentskog parlamenta zalagaće se za ukidanje naplaćivanja ove usluge ili pak smanjenje cene na minimalan iznos.

Pixxabay
Pixxabay

Takođe, studenti u Nišu predložili su da se sprovede zajedničko detaljno istraživanje sa ostalim univerzitetima u Srbiji, kako bi se uporedili uslovi studiranja na svim fakultetima u zemlji i regionu.

Uz malo truda i podrške državnih institucija, donacija u opremi, kao i više saradnji sa stranim univerzitetima i kompanijama, Niš bi postao idealno mesto za studiranje.

Potrebno je ujednačiti uslove studiranja u svim gradovima u zemlji, a studentski predstavnici Univerziteta u Nišu započeli su ovaj put i nadamo se da će istrajati.


Izvor: Južne vesti