Sutra u Kragujevcu počinju Dani kulture
Prvi na skali

„Dani kulture“ su nastali sa ciljem da se studenti pomenutog fakulteta kreativno izraze putem prezentovanja i promovisanja jezika koji studiraju, kulture te nacije, muzike, književnih dela, poezije, kao i da se učestvovanjem u ovakvoj manifestaciji druže sa studentima sa ostalih odseka.

Tradicija je da se, u okviru pet večeri manifestacije, predstave studenti sa katedri za srpski, engleski, španski, italijanski, francuski i nemački jezik i književnost, kao i studenti sa odseka muzičke i primenjene umetnosti. Nekoliko meseci pre početka ovih događaja, sastaju se studenti - predstavnici svakog odseka FILUM-a, gde se dogovaraju šta će predstaviti u okviru njihove katedre.

Prošle godine se po prvi put posetiocima predstavila katedra za italijanski jezik i književnost, koji je zapravo najmlađi odsek kragujevačkog FILUM-a. Pojedini profesori na tom odseku su stranci koji studentima prenose jezik u izvornom obliku i vode računa o tome da ga studenti čisto izgovaraju. Te godine su se pridružili i studenti sa odseka primenjene umetnosti, koji su upotpunili ovaj događaj.

Ove godine predstaviće se studenti: srbistike, anglistike, romanistike, germanistike, hispanistike, italijanistike, kao i studenti sa odseka muzičke i primenjene umetnosti.

„Dani kulture“ 2015. repertoar

Srpski_jezik.jpg

FOTO: Prvi na skali

Sutra, u ponedeljak, 20. aprila u 20 časova, u Art caffe-u predstaviće se studenti srpskog jezika i književnosti „Srpskim pričama". Učesnici će biti: Dušan Damjanović, Predrag Arsić, Nikola Peulić, Maja Lukić i Ivana Anđelović.

muzicka_umetnost.jpg

Foto: Prvi na skali

U utorak, 21. aprila u 19 časova, u Univerzitetskoj galeriji nastupiće studenti katedre za muzičku umetnost FILUM-a. „Muzički momenat u kulturi“ predstaviće sledeći učesnici: Jovana Panić, Dušan Đorđević, Milan Malinović, Đorđe Vasiljević, Stefan Adamović, Anđela Kočović, Nikola Stojković, Bogdan Milošević, Miloš Novičić, Predrag Kačavenda, Marko Simić i Kamerni hor studenata muzičkog odseka „Mokranjac".

engleski_jezik.jpg

Foto: Prvi na skali

U sredu, 22. aprila u 20 časova, u svečanoj sali Prirodno – matematičkog fakulteta (PMF), uz tehničku podršku Studentskog kulturnog centra, posetiocima će se predstaviti studenti katedre engleskog jezika i književnosti dramsko – muzičkim programom pod nazivom “Scenes of a sexual nature".

Glumački deo sačinjavaju: Nenad Vujičić kao Eddie, Jelena Todosijević kao Iris, Dušan Jagličić kao Jamie, Jovana Kostić kao Molly, Kristina Ivanković kao Sophie, Stefan Pantović kao Noel, Aleksandra Stojanović kao Anna, Aleksandar Udovičić kao Brian, Milutin Mujović kao Billy, Stefan Pavlović kao Louis i Nevena Lazarević u ulozi Esther.

Pored njih, učestvovaće i plesači, na čelu sa koreografom Kristinom Ivanović: pomenuti Jovana Kostić, Stefan Pantović, Aleksandra Stojanović, Aleksandar Udovičić, a sa njima i Andrijana Koldžić, Jovana Miljković i Nenad Vujičić.

spanski_jezik.jpg

Foto: Prvi na skali

Sledećeg dana, 23. aprila u 20 časova, na istom mestu, studenti španskog jezika i hispanskih književnosti predstravljaju se sa „¡Hispanizuj se!", a učesnici programa će biti: Stanojla Šojić, Anica Milovanović, Aleksandra Jevtić, Neda Vidanović, Marija Đorović, Dušan Stojšin, Katarina Marković, Sanja Jovanov, Marija Palić, Tatjana Ćurčić Ivović, Aleksandra Todorović, Milena Nikolić, Sofija Vučićević i Jovana Jovanović.

italijanski_i_francuski.jpg

Foto: Prvi na skali

Studenti francuskog i italijanskog jezika i književnosti će se 24. aprila u 20 časova, takođe u svečanoj sali PMF-a predstaviti sa “Les femmes et le donne". Učestvuju: Maja Milić, Ana Matić, Jovana Linjački, Jovana Perišić, Marie Pašajlić, Nevena Paunović, Nataša Milošević, Anica Todosijević, Aleksandra Cvektović, Danica Nikolić i Mira Đoković.

UMMUS.jpg

Foto: Facebook

Poslednjeg dana, 25. aprila u 12 časova, u Velikom parku kod fontane, na repertoaru je „Kultura u prirodi" studenata primenjene umetnosti (UMMUS), koja obuhvata likovno – umetnički program:

- od 12 do 15 časova: Kreativna radionica za decu - Centar za likovno usavršavanje,
- od 12 do 17 časova: Izložba radova - Anđelka Čakarević, master primenjeni umetnik.

Muzički program:

- od 14 do 17 časova: Dušan Đorđević (harmonika): V. Zolotarjov - partita; Barbarogenij - etno, bend Happy day - gospel, bend Instant Genius - acustic pop-rock.

U slučaju loših vremenskih uslova događaj će se održati u prostorijama udruženja UMMUS, u Gružanskoj 47.
nemacki_jezik.jpg

Foto: Facebook

Iste večeri, 25. aprila od 20 časova, u svečanoj sali PMF-a, studenti nemačkog jezika i književnosti učestvovaće sa predstavom „Pred vratima". Predstavnica projekta je Jelena Gojić, koreograf je Katarina Miletić, a za muziku i kostime je zadužen ansambl predstave, kojeg čine: Nevena Pavlović, Srđan Nevenkić, Milica Stefanović, Katarina Miletić, Ana Dimitrijević, Vlada Milenković, Miroslav Ristić, Ana Pešić, Irena Ristović, Sara Topalović, Milica Mutilović i Svetlana Jovanović.


Tokom svih večeri je ulaz besplatan.


IZVOR: Prvi na skali / Radio televizija Kragujevac