Svečana akademija povodom Međunarodnog dana studenata
Facebook (SKONUS)

Pozivamo vas na centralni događaj kojim Studentska konferencija univerzitetâ Srbije proslavlja Međunarodni dan studenata, 17. novembar. Svečana akademija, pod nazivom „Studenti za sve(t)!”, održaće se u petak, 17. novembra 2017. godine, u Svečanoj sali Doma kulture „Studentski grad”, sa početkom u 19 časova. 

Facebook event
Facebook event

Program Svečane akademije organizuju studenti i osmišljen je tako da mladi akademci razmenjuju svoje mišljenje kroz bogat umetnički i obrazovni program koji nosi naziv „Ispit kreativnosti”. Kroz debate i muziku, igru i pesmu govorićemo o kreativnosti studiranja, novim tehnologijama, savremenim komunikacijama, inovacijama, start-ap projektima, konceptu samozapošljavanja i svim ostalim kreativnim temama potrebnim svetu studenata i kreativnim studentima za potrebe sveta.


Svečanost prvenstveno ima ideju da se na jednom mestu okupe studenti i studentski predstavnici iz naše zemlje, kao i veliki broj studenata iz zemalja regiona, rektori, dekani i profesori državnih i privatnih univerziteta, kao i predstavnici svih institucija koji se u Republici Srbiji bave pitanjima visokog obrazovanja. 


Studentska konferencija univerzitetâ Srbije, najviše predstavničko telo studenata Republike Srbije, Svečanu akademiju je do ove godine organizovala četiri puta 4. aprila, na praznik Dana studenata Beograda, a naša namera je da ove jeseni, prvi put u novom terminu, organizujemo i petu Svečanu akademiju, koja je naš mali jubilej, i to 17. novembra na Međunarodni dan studenata.

Zašto se obeležava Međunarodni dan studenata?

Međunarodni dan studenata u svetu se obeležava kao simbol borbe za demokratsko obrazovanje i društvo i sećanje na 17. novembar 1939. godine kada su nacisti pogubili 20 čehoslovačkih studenata koji su protestovali protiv okupacije.


Više od 1.200 studenata tada je odvedeno u koncentracione logore, a domovi i univerzitet pretvoreni u kasarne.


Međunarodno veće studenata kasnije je u Londonu proglasilo 17. novembar za Međunarodni dan studenata, a pedeset godina kasnije, 1989. godine, studenti u tadašnjoj Čehoslovačkoj ponovo su ustali protiv drugog nedemokratskog režima, čime je započela „plišana revolucija“, kojom je u toj zemlji okončan komunistički režim.