Profesor Ivan Gutman dobitnik Svetosavske nagrade
Print Screen (Facebook, Prirodno-matematički fakultet Kragujevac)

Ivan Gutman je jedan od vodećih svetskih i srpskih naučnika koji je prošle godine obeležio 40 godina rada na Prirodno-matematičkom fakultetu u Kragujevcu. Zaposlen je bio kao nastavnik za predmet Fizička hemija u periodu od 1977. do 2012. godine. Nakon penzionisanja, postaje emeritus profesor na istom fakultetu.

Objavio je više od 1400 naučnih radova. Zahvaljujući radovima profesora Ivana, Univerzitet u Kragujevcu se, prvi put, 2017. godine pojavio na Šangajskoj listi za oblast matematike. Učestvovao je na brojnim naučnim skupovima u zemlji i inostranstvu.

Redovan je član Srpske akademije nauke i umetnosti (SANU), kao i Međunarodne akademije matematičke hemije, Akademije nelinearnih nauka u Moskvi i Evropske akademije u Londonu.  Glavni je urednik časopisa MEČ.

Dobio je više nagrada, povelja i priznanja. Godine 1980. dobio je nagradu Kulturno prosvetne zajednice Kragujevca za naučno ostvarenje iz oblasti teorijske hemije. Godine 2006. proglašen je zaslužnim građaninom Kragujevca, a godinu dana kasnije je dobio Đurđevdansku nagradu.


Zajedno sa Borisom Furtulom, dobio je plaketu Ministarstva nauke Srbije za najbolјu monografiju u oblasti prirodno–matematičkih nauka u 2010. godini.

Izvor: Priodno-matematički fakultetRTK