Svetski univerziteti - Koji je pravi izbor?
Pixabay

Trenutno ste na prekretnici, okupirani konstantnim razmišljanjem i izgubljeni u pitanjima šta i kako dalje. Pre svega dobro promislite o željama, a onda se vratite u realnost i budite svesni mogućnosti. Izbor neće biti lak. Možda i najveća prepeka za većinu studenata jesu finansije. Ipak, uvek postoji opcija dobijanja stipendije ili samostalnog finansiranja. Ukoliko se, uzevši u obzir želje i mogućnosti, odlučite da školovanje nastavite na nekom od svetskih univerziteta potrebno je, za početak, da znate sledeće.

Postoje razni programi stipendiranja i razmene studenata, koji su idealan način da uz kvalitetno obrazovanje, pružite sebi i upoznavanje sa novim ljudima i kulturom. Raspitajte se da li vaš fakultet ima saradnju sa nekim od poznatih univerziteta.

Kada neko pomene svetske univerzitete, svi pomislimo na one u Engleskoj. Ovo ne treba da čudi, jer se među 6 najpoznatijih svetskih univerziteta, 4 nalaze upravo u ovoj zemlji.

Oksford

Pixabay
Pixabay

Najstariji je univerzitet na engleskom govornom području i najpoznatiji univerzitetski centar u Evropi. Nema centralnu univerzitetsku zgradu, a čini ga 38 nezavisnih fakulteta. Oksford prati priča o „ozloglašenom“ prijemnom ispitu, kako su ga nazvale prethodne generacije studenata.

Kembridž

Rival znanja sa Oksfordom, te nikako nije preporučljivo predati papire za upis na ova dva univerziteta istovremeno. Star je više od 800 godina i ima 32 fakulteta. Kembridž može biti ponosam na čak 90 svojih studenata koji su dobili Nobelovu nagradu.

University College London

Londonski univerzitetski koledž nalazi se u samom srcu Londona. Sredina je multikulturalna, jer je polovina studenata ovog univerziteta iz inostranstva. Na ovom univerzitetu studirali su mnogi svetski političari, pisci, arhitekte, naučnici i muzičari.

Imperial College

Pixabay
Pixabay

Univerzitet koji studentima nudi najbolje uslove za istraživačke radove. Sastoji se od samo tri fakulteta: Fakultet za biznis, Fakultet za inženjering i Centar za saradnju.

Proglašenjem za Uneskov grad literature 2014. godine Hajdelberg je sa svojim univerzitetskim centrom postao idealan za ljubitelje i studente književnosti.


Upsala ili „ljupki studentski grad“ kako ga nazivaju studenti koji ga pohađaju predstavlja opštepriznat univerzitetski centar već 600 godina. Nalazi se u Švedskoj.

Najstariji univerzitet u Evropi je Univerzitet u Bolonji u Italiji. Na ovom univerzitetu studira oko 100 000 mladih ljudi, što je brojka koja predstavlja gotovo četvrtinu ukupnog broja stanovnika Bolonje. To ga čini jednim od najvećih univerzitetskih centara.


Drugi najstariji univerzitet u Evropi je Jagelonski univerzitet u Krakovu. Malo manje poznat univerzitet koji datira još iz 14. veka, istaknut je kulturni i naučni centar Poljske.


Nikako ne treba zaboraviti važnost drugih univerzitetskih centara poput onih u Gracu, Parizu i Beču.

Nemoguće je na jednom mestu nabrojati, a kamoli predstaviti sve mogućnosti koje su pred vama.


Uz upornost i interesovanje možete se informisati o programu svakog od ovih univerziteta, a mi smo vam izdvojili samo neke od njih koji su nam relativno blizu, a koji se ističu svojom bogatom istorijom i uspešnim, poznatim studentima.


Izvor: RTS