Tanka linija između učenja i gledanja u plafon

Foto: Pixabay

Koliko puta se desilo da vam je nešto bilo preče od učenja? Da li vam se, baš u trenutku kada ste uzeli knjigu u ruke, učinilo da „ne možete” učiti, ako pre toga ne dovedete u red prostor oko sebe? Verovatno vam se desilo i da brojite ćoškove u stanu, „češljate rese” na tepihu, kao i da gledate poslednju sezonu vaše omiljene serije ili istu od početka, jer je sve lepše raditi, samo ne učiti.

Najčešći izgovor je: „Imam još vremena, ne moram od danas da krenem, preći ću sutra više pitanja nego danas“. Pre nego što ovo kažete, prvo treba da razmislite da li ćete zaista imati vremena da sve pređete do ispita.

Odlaganje izvršenja obaveza ili prokrastinacija je stanje koje se javlja u ispitnom roku, a ispoljava se kroz odlaganje učenja do poslednjeg trenutka. Imajte uvek na umu izreku: „Što možeš danas, ne ostavljaj za sutra”.

person_01_2017.jpg

Foto: Pixabay

Nemate inspiraciju?

Početak učenja se odlaže i ako niste dovoljno motivisani. Niko ne može da bude u svakom trenutku raspoložen da uči sve vreme, čak ni najveći štreberi, ali ako čekate neku inspiraciju za učenje, sigurno je nećete dočekati. Jedan od omiljenih izgovora je i: „Počeću da učim kada... odigram igricu / operem sudove / očistim prozore” i slično.

Negativan stav prema učenju

friends_001_2017.jpg

Foto: Pixabay

Često nam se dogodi da iako učimo, mislimo da nećemo da položimo ispit ili da ćemo dobiti nižu ocenu. Najbitnije kod učenja je da optimistički razmišljate i da ne gledate na sve negativno.

Takođe, izgovor može biti i da vam treba društvo za učenje. Ponekad je korisno učiti sa kolegom ili koleginicom, jer tada možete objasniti jedno drugom nešto što vam nije jasno. Tada, u stvari možemo i da vidimo da li smo nešto dobro naučili i razumeli.

„Nemam dovoljno informacija za učenje“

Ovaj izgovor koristimo kada shvatimo u toku učenja da nemamo sve potrebno za ispit. Iz ovoga proizilazi da možemo ispit da ostavimo za sledeći rok i da nije strašno ako odložimo taj predmet za naredni rok. Uvek je najbolje potruditi se da nabavite potrebnu literaturu do samog ispita, jer onda ćete imati manje briga u sledećem roku.

Umesto što stalno pribegavate raznim izgovorima, možete na neki način da motivišete sebe. Na primer, da nagradite sebe za prelaženje određenog dela gradiva.


Izvori: Studentski život / Pričajmo o tome / Opušteno