Tradicionalno održani Aprilski susreti u SKC
Pixabay

SKC Beograd je ugostio Studentsko kulturne centre iz Novog Sada, Niša i Kragujevca, koji su se predstavili svojim koreografijama, performansima, likovnim dostignućima i novim teatarskim formama.


Tema Apriliskih susreta je video umetnost, muzika i kultura, a svaki deo ove manifestacije od svog osnivanja do danas, ima edukativni karakter za generacije mladih koje su ovde otkrivale i razvijale svoje talente. Sa pravom se može reći da je ovo jedan od najznačajnijih kulturnih događaja kod nas.


Ovogodišnji program je počeo koreografijom Instituta za umetničku igru u Velikoj Sali. Koreograf je bio Dagmar Dahauer iz Linca, a izvođači studenti prve godine master studija Instituta za umetničku igru Transition dance company.

U Velikoj galeriji predstavljen je izbor radova iz kolekcije Galerije SKC-a Kragujevac 2015-16. godine.

Freepik
Freepik

U Maloj Sali, koja je rezervisana za SKC Niš prikazane „Grafičke integracije” – izložba studenata grafike. „Srećna galerija” ugostila je novosadski SKC. Tu je priređen „Collage lab.3”, Andrea Boroš – Dia, izložba. U galeriji „Novi prostor” predstavljena je postavka „Grand Prix 2003 – 2017”, izložba povodom 15 godina Međunarodnog salona stripa SKC-a Beograd, a urađena je i video-izložba „Portret Studenjaka”.

U završnici prve večeri, SKC Kragujevac je priredio višenamenski preformans pod nazivom „Ja”. On zastupa ideju „Umetnost na prvom mestu, umetnik na drugom”. Akcenat se prebacuje na samo umetničko delo, a autori ostaju anonimni.


Prvi Aprilski susreti održani su 1972. kao Festival proširenih medija. Umesto jednostavne zabave za studente, SKC je stvorio nov i savremen pristup kulturi, u okviru koga je, pored gostovanja umetnika i javnih debata, definisan pojam „prošireni mediji”, kao jedan od najvažnijih segmenata Aprilskih susreta.

Izvor: Dan u Beogradu