Tri fakulteta traže povećanje školarina


Foto: Saznaj lako - Zgrada Rektorata Univerziteta u Beogradu

Fakultet za fizičku hemiju

Kako prenosi Danas, na Fakultetu za fizičku hemiju planiraju poskupljenje zbog troškova eksperimentalnih vežbi. Predstavnici su ukazali da su među fakultetima sa najnižim školarinama na Univerzitetu u Beogradu, te da je prošlogodišnje i najavljeno poskupljenje za narednu školsku godinu ispod procenta inflacije, za period od 2001. do 2016. godine. Ovaj fakultet traži da se školarina sa dosadašnjih 64.800 dinara, poveća na 69.900 dinara.

Fakultet političkih nauka

Dekan FPN-a Dragan Simić je izjavio za Danas da nisu menjali školarinu od 2008. godine. Kaže da su imali u vidu materijalno stanje studenata, a da se najveća poskupljenja odnose na studijske programe za koje vlada najveće interesovanje studenata.

Na FPN-u se školarina, zavisno od studijskog programa, kreće od 91.700 do 99.700 dinara, a rukovodstvo traži povećanje na 100-110 hiljada dinara, prenosi RTS.

Učiteljski fakultet

Kao razlog za povećanje cene školarine, dekan Učiteljskog fakulteta, Danimir Mandić je naveo plaćanje škola vežbaonica i mentora. Savet Učiteljskog fakulteta je predložio povećanje sa 96.000 na 102.000 dinara.

univerzitet_u_Beogradu1.jpg

Foto: Studentski život

Student prorektor Univerziteta u Beogradu Borijan Soković je apelovao na fakultete da javno obrazlože specifikaciju troškova po studentu i kako se formira cena školarine, napominjući da mnogim studentima to nije jasno. On je za Tanjug izjavio:„Kao i uvek, studenti su protiv povećanja školarine. Prosto, došli smo u fazu da nije jasno šta student plaća (kada plaća školarinu)”.

On se poziva na istraživanje Državne revizorske institucije, koje je sprovedeno prethodnih godina, u kome je, kako kaže, utvrđeno da fakulteti nisu transparentni u raspolaganju sredstvima koja se dobijaju od školarina. „Tako dolazimo u situaciju da student, u školarini bi trebalo da ima uključene: besplatne prijave u ispitnim rokovima ili besplatne udžbenike i sl. usluge. Međutim, te usluge ipak plaća, iako je platio školarinu", komentariše Soković.

Na Senatu je rečeno i da će konačni iznosi školarina za narednu školsku godinu biti usvojeni na aprilskoj sednici Senata. To telo je usvojilo i predloge upisnih kvota za osnovne akademske studije, po kojem će na fakultetima Beogradskog univerziteta moći da se upiše 14.850 brucoša, od čega 9.511 na teret budžeta, piše Danas.

Kako prenosi B92, rektor Univerziteta u Beogradu, Vladimir Bumbaširević je podsetio da su stavljene brojne primedbe na tekst i da tek predstoji javna rasprava o setu zakona iz obrazovanja.


Izvor: Danas / B92 / RTS / Tanjug