Zašto baš Beograd za studente?
freepik

Priznaćete, daruje nam u potpunosti ono što nijedan grad iz unutrašnjosti ne može. Veliki izbor univerziteta, visokih škola, poslovnih ponuda, raznih kurseva itd. Ovde prosečan student ima na raspolaganju veliki izbor mogućnosti za slobodno vreme. Tu je Kalemegdan, sa pogledom na sudar dveju reka, šume Košutnjaka, čije staze za šetnje i te kako prijaju; veliki, tržni centri, za one čija je druga ljubav šoping, poseta čuvenom Hramu Sveti Sava, romantični trenuci Knez Mihailovom ulicom itd. Neizostavan deo metropole čine pozorišta i bioskopi, kulturna izdanja (muzeji, galerije...), sportska dešavanja, kafane i klubovi ili splavovi, čije vodene atrakcije garantuju nezaboravan provod.

freepik
freepik

Da bi to jedan prosečan student iz unutrašnjosti mogao da isprati, svestan je da je potrebna određena suma novca i da baš nije dovoljna ona koju roditelji šalju, pa se odlučuju na druge načine finansiranja.


S druge strane, ovaj grad se najviše i forsira, provlači kroz medije, plasira omladini, te stičemo da je to jedini izbor za moguće napredovanje u Srbiji. Možda bi trebalo više zajedničkog angažovanja za ulaganje znanja u gradove odakle dolazimo. Ovako, preti opasnost od opustošenja manjih gradova, a sela su već na izdisaju. Najlakše je otići, zar ne? Razmislimo malo o tome.


Primer sam studenta koji je iz manjeg grada došao u Beograd. Nisam razmišljala o drugom gradu kao izboru, gde se takođe studiraju Srpski jezik i književnost, jer se to kod mene nekako podrazumevalo. Ta brzopleta odluka me je često navodila na razmišljanje. Trudila sam se, kao i većina studenata, da iskoristim prednosti u svoju korist. Pružio mi je priliku da upoznam nove ljude, steknem prijatelje, kvalitetno znanje našeg jezika. Saznala sam kakav je osećaj kada zaradiš svoj novac, šta znači živeti u studentskom domu ili imati mogućnost da gledaš omiljenu predstavu, koncert omiljene grupe, itd.


Sve to ne menja moje mišljenje da bih se vratila u svoje mesto ili pokušala negde drugo. Ovde nas mrvi vreme i gužva. Brzina života je velika i shvatila sam da mi to ne odgovara. Mnogo pruža, ali mnogo i oduzima. Čini mi se da ljudi ovde tuguju za više druženja, da fali veća bliskost. Često sam, u razgovoru sa ljudima, shvatila da dele moje mišljenje.

Pixabay
Pixabay

Beograd je izašao u susret ,,svačijem džepu.’’

Bar Beograd ima dosta kafića gde možete uživati ispijajući omiljeno piće, od kafića u Strahinjića Bana, preko Savskog i Zemunskog keja, kafića na Vračaru i u centru Beograda, do kafića po ostalim delovima grada. Njihovi enterijeri i atmosfera su uvek za pohvalu, a i cene su da mozete popiti kafu kako za 100 dinara,m tako i za 300.

Što se hrane tiče, na raspolaganju su i jeftini restorani, kafane, gde 4 osobe mogu jesti za manje od 1000 dinara, recimo. Ima i elitne, skuplje, sve zavisi šta je to što nam odgovara. Najposećenije su svakako studentske menze. Nalaze se uglavnom u okviru studentskog doma. Poznato je da budzetka cena doručka jeste 40 dinara, ručak 72, a večera 59 dinara.


Ovo je mesto koje je inspirisano velikom energijom, dinamičnim životom, ne priznavajući tabu teme. Centar je urbanosti i dopustite sebi da pratite taj ritam!