Zašto je važno da se motivišete za učenje?

FOTO: Peer Transfer

Nekada je motivacija važnija od samodiscipline i koncentracije, jer nas ona podstiče, usmerava i kanališe ka određenom cilju. Od motivacije, u velikoj meri, zavise intenzitet i trajanje onih aktivnosti koje su potrebne da bismo uspeli. Ona pospešuje pažnju i podstiče dublju obradu informacija, stoga se može zaključiti da predstavlja esenciju učenja.

_rangiranje_fakulteta_1.gif

Najbolji rezultati proističu iz unutrašnje motivacije, tj. iz zainteresovanosti za sadržaj koji se uči. Tada su studenti spremni da čitaju i onu literaturu koja nije nužno neophodna za polaganje ispita. Međutim, često je isplativost diplome jedini motiv. U tom slučaju, studiranje je sredstvo putem kog se stiže do cilja, sredstvo za osiguranje budućnosti i tada govorimo o spoljašnjoj motivaciji. Navedeni vidovi motivacije daju najbolje rezultate kada su u sprezi, dakle i kada postoji interesovanje i kada se ima na umu sigurna budućnost.

Nezavisno od pomenutih vidova motivacije, koji su svakako važni, imajte na umu dva osnovna preduslova:

1. Čvrsto donesite odluku da ćete stvarno učiti: Ovo je jedan od najvažnijih faktora. Ako nemate snagu i volju, čvrste odluke, nema ni motivacije, ni produktivnog učenja.

2. Imajte pozitivan stav: Glavni podsticaj učenju jesu pozitivan stav i volja, pozitivne misli i očekivanja. Abraham Linkoln je jednom rekao: „Odluka da ćete uspeti je važnija od svih ostalih stvari”. Dakle, donesite odluku da ćete uspeti.

Takođe, bitno je da posle ostvarenog cilja nagradite sebe. To će vas, bar na kratko, ohrabriti i podsetiti da trud nije uzaludan i da se isplati.

Make_Happen.jpg

FOTO: Talent Square

Nemojte bežati od svojih obaveza, ne ostavljajte ih za neko drugo vreme, jer uspeh ne čeka! Konformizam i uspeh nemaju dodirnih tačaka. Dakle, ne zadovoljavajte se prosečnim, gradite sebe svakoga dana, jer ćete ostati nezapaženi u moru onih koji su vam slični. Da se to ne bi desilo, koristite savete koji će probuditi motivaciju u vama, koji će vam podići entuzijazam i samopouzdanje.


IZVORI: Najsudent / Razvoj karijere

Marija je emotivna, empatična i privržena ljudima koji je okružuju.