Zašto su dodatno i samoobrazovanje popularni?

Foto: QuotationOf

Raditi na sebi nije novina modernog doba. Još od davnina mnogi umni ljudi, od filozofa preko psihologa do umetnika, znali su da cene značaj samostalnog obrazovanja, kao i da podstiču učenike da „ne uče za školu, već za život“.

Da čovek teži znanju dokazuje nam i zanimljiva metafora „Ledenog brega“, koja kaže da vidljivi deo iznad vode, koji čini 20%, predstavlja učenje, a ostalih 80% ispod vode, predstavlja samoobrazovanje, koje stičemo iskustvom i dodatnim angažovanjem. Na tu metaforu se nadovezuju i reči američkog muzičara Frenka Zape:„Ispišite se iz škole pre nego što vam um istruli od izloženosti osrednjem obrazovnom sistemu. Zaboravite na matursko veče i idite u biblioteku, obrazujte se ako se usuđujete“.

Roditelji umeju često da kažu: nas su u školi naučili tako da to znaš u pola noći. I to je istina. Koji god fakultet da studirate, bilo da su to prirodne ili društvene nauke, profesori vam preporučuju ili nameću gomile dodatne literature. Verovatno ste se zapitali zašto je to tako? Ili ste pomislili da profesora „mrzi“ da ispredaje tu lekciju? U stvarnosti nije tako.

EU%20GIF.gif

Osnovno znanje iz udžbenika nije dovoljno da budete do te mere informisani i osposobljeni da, kada se zaposlite, možete kvalitetno obavljati svoje radne zadatke i biti upućeni u aktuelnosti svoje profesije kao i uopšte svetskih dešavanja. Dakle, sav taj dodatni, za vas možda „dosadni“ materijal preporučen je u vašu korist.

Nije dovoljno samo završiti fakultet, jer nas ne kvalifikuje samo diploma za sutrašnju profesionalnu karijeru nego i naše veštine za koje nemate diplomu. „Ako varate, varate sebe“, ne na testu, već u životu. Samo ono znanje ili veština kojom zaista ovladamo nas unapređuje i otvara vrata nekim novim mogućnostima.

Međutim, još na samom početku obrazovanja većina se susreće sa suvoparnim i donekle ograničenim obrazovnim sistemom. Samim tim je i naša maštovitost, volja za učenjem i prirodnim nagonom za istraživanje nepoznatog suzbijena između tih „sivih“ granica. Da biste srušili barijere, morate biti odvažni i prevazići prosečnost. Morate da se posvetite radom na sebi, odnosno samoobrazovanju, tako što ćete izaći iz sistema i razmišljati „izvan kutije“. Tada ćete postati jedinstveni i izdvajati se u masi „obrazovanih“.

Prednosti samoobrazovanja

Samoobrazovanje postaje sve popularnije, jer sami sebe ocenjujete, imate mogućnost da sami birate interesovanja i da se obrazujete onako kako vama najbolјe odgovara. Nemate pritisak koji uzrokuje ocenjivanje, već se vodite svojom želјom i motivacijom za samousavršavanje, iako znate da vas niko neće potapšati po ramenu i kritikovati ili pohvaliti za rezultate koje postižete.

Takođe, usavršavanje i ulaganje u svoja znanja i veštine omogućava nam da se osećamo ispunjeno i zadovljno. Ne postoji bolјi osećaj od onog kada znamo da smo uradili nešto sami za sebe i svoje dobro, dok je sva odgovornost na nama i za uspeh i za neupseh.. Dakle, nema demotivisanja od loših ocena, odbijenih radova ili nepoloženih ispita.

Self_education2.jpg

Foto: Sales and Marketing Solutions

Fakultet i fakultetska diploma mogu obezbediti samo osnovu za buduću karijeru. To što ste završili fakultet ne znači da ste spremni za posao i da ćete u tome biti dobri. Na tržištu rada se bolјe kotiraju studenti koji su svoje veštine i praktična znanja stekli van učionice. Shvatićete da su mogućnosti vašeg uma znatno veće od onoga što vam je do sad bilo servirano.

Aktivnim samoobrazovanjem ćete se prilagoditi svetu koji se stalno menja. Trudite se da naučite nove tehnologije i veštine, ukoliko želite da napredujete u karijeri, jer neke veštine i znanja vremenom zastarevaju.

Uz pomoć razvoja novih tehnologija samoobrazovanje je daleko pristupačnije sada, nego pre samo dvadeset godina, kada ste morali da idete u biblioteku ili na seminare i kurseve, da biste stekli nova znanja. Danas je svako novo iskustvo samo na klik od vas. Sve što vas zanima, od kulinarstva do sportskih aktivnosti, možete naći, a sve što je potrebno je da „izguglujete“ željenu informaciju. Takođe, najpopularniji video servis Youtube mnogo je mnogo više od puke zabave. Pored smešnih video klipova i spotova omiljenih muzičara, tamo možete naći odlične „tutorijale“ na najrazličitije teme.

Produblјivanje kritičkog mišlјenja, iskorišćavanje intelektualnih potencijala, sticanje novih veština, unapređenje kvaliteta života, sticanje realističnog pogleda na svet oko nas - o tome govori sledeći motivacioni govor o samoobrazovanju:


Izvori: Samoobrazovanje / Najstudent / Studentski život / Žena.hr

Aleksa je osoba koja zaista živi samo u pozorištu, za koga je ceo svet jedna velika pozornica, a život jedna premijerna predstava.