Završeni Dani kulture u Kragujevcu

FOTO: Prvi na skali

Pre samog početka pomenute manifestacije smo vas upoznali sa repertoarom, gde ste mogli da saznate šta su to „Dani kulture“, ko su učesnici i koja dešavanja ste mogli da posetite u okviru njih. Događaj smo propratili, a ujedno smo ispitali i učesnike - studente da nam ispričaju nešto o svojim doživljajima. Pored studenata, za portal iSerbia govorio je i dekan Filološko-umetničkog fakulteta, prof. dr Ivan Kolarić.

Dani kulture predstavljaju najlepše lice FILUM-a, kao fakulteta i FILUMUS-a (Udruženje studenata FILUM-a), kao studentske organizacije. Ovo je prva u nizu kulturnih manifestacija ove godine, koja teži da postane tradicija fakulteta. Imam visoko mišljenje o ovom događaju, jer studenti pokazuju visok nivo kvaliteta i talenata. Takođe je vrlo značajno za fakultet, jer Dani kulture predstavljaju vrstu pozivnice za buduće studente i maturante. Grad Kragujevac očekuje mnogo od FILUM-a, kao i od studenata i profesora, tako da je naš fakultet ponudio gradu veliki kulturni događaj“.

O talentima studenata, dekan kaže: „Talenat, pre svega, na latinskom jeziku znači 'zlatnik', ako imamo od zlata jabuka, imaćemo i talenata“. Dekan je dodao da talentima treba pružiti šansu, treba im dati izazov i da će se oni kad-tad snaći. „Svako ko je nadaren, ne može biti marginalizovan, pre ili kasnije izbija na površinu“, izjavljuje Kolarić za iSerbia portal.

EU%20GIF.gif

Nemački jezik i književnost

Studentkinja germanistike i član studentske organizacije FILUMUS-a, Jelena Gojić, takođe jedan od organizatora programa, rekla je za iSerbia portal, da je cilj fakulteta da se podigne kulturna svest građana i da se prikaže potencijal ovog jedinstvenog fakulteta, koji objedinjuje jezik, književnost, muziku i umetnost.

„Ovogodišnji Dani kulture su specifični još i zbog toga što nose još veći entuzijazam i energiju nego prošle godine“, kaže Jelena. Takođe napominje da je njihov zajednički cilj - dobro druženje, kolegijalnost na visokom nivou, kao i to da sugrađanima prenesu delić kulture i tradicije jezika koje studiraju, odnosno, delić divne muzike i fenomenalnih likovnih ostvarenja. Još jedna novina koju ovi Dani kulture nose sa sobom, to je da po prvi put na ovoj manifestaciji imaju goste, kolege germaniste sa Filozofskog fakulteta iz Novog Sada.

Kada je u pitanju njihova predstava, „Pred vratima“, što zapravo predstavlja prevod istoimene drame, Draußen vor der Tür, nemačkog pisca, Volfganga Borherta. Delo nije prevedeno na srpski, tako da su studenti germanistike radili i prevod i adaptaciju teksta. Predstava je rezultat jednog timskog rada, sa Jelenom u ulozi moderatora.

Nemci.jpg
FOTO: Facebook - studenti germanistike

Katedra germanistika ima svoju glumačku sekciju, tačnije Akademsko pozorište studenata germanistike (APSG), koje je zvanično nastalo pre tri godine sa izvođenjem predstave „Dok smo sanjali“, po istoimenom romanu nemačkog pisca, Klemensa Majera. „Kako se radi o delu savremene književnosti, imali smo tu čast da ugostimo i samog autora na premijernom izvođenju predstave“, napominje Jelena.

U protekle dve godine, otkad traje ova manifestacija na FILUM-u, predstave studenata germanistike su bile izuzetno zapažene, tako da su ih više puta igrali sa jednakim uspehom i interesovanjem. „Od trenutka kada krenemo sa radom, imamo dogovor, a to je da ćemo se pre svega dobro družiti. Iz takvog druženja, neizostavno je da nastane nešto uspešno. To se na sceni uvek primeti i oseti. Ove godine je naša predstava jedinstvena i inovativna, jer smo je spremili po metodama pozorišne pedagogije, koja, nažalost, nije toliko zaživela u našoj zemlji, ali se nadam da će se to uskoro promeniti. Predstava je spoj improvizacije, kreativnosti, pokreta, glasova, igre, pevanja. U svakom slučaju, nešto novo što do sada nije bilo viđeno“, zaključuje Jelena.

Francuski i italijanski jezik i kniževnost

Studentkinja romanistike, Maja Milić, rekla nam je nešto više o predstavi studijskih grupa - romanistike i italijanistike, Les femmes et le donne, koju je režirao kolega sa četrvte godine, Dragan Ilić: „U predstavi se radi o značajnim ženama iz francuske i italijanske istorije koje su se našle na jednom mestu, one razgovaraju o svojim životima, upoznaju se i sukobljavaju. Tako je publika na duhovit način mogla da dobije dosta informacija o njihovim životima i delima“.

Francuzi.jpg
FOTO: Facebook - studenti romanistike

Kada je u pitanju inspiracija, kaže da je došla od želje studenata da rade nešto novo, da se druže i dobro zabave i da pritom pokažu kako se fakultet ne sastoji samo u polaganju ispita, već da podstiče kreativnost i nudi mogućnost da otkrijemo u sebi i neke skrivene talente. Ono što je bitno, jeste da su uspeli da nasmeju i zabave publiku, što je i njihov prvobitni cilj bio.

Engleski jezik i književnost

Predstava studenata sa anglistike, Scenes of a Sexual Nature, je rađena po motivima istoimenog filma, a pomoć u realizaciji je pružila profesorka Biljana Vlašković Ilić. „Iako predstava nosi provokativan naziv, Scenes of a Sexual Nature je zapravo, priča o istinskoj prirodi ljubavi i seksa, o različitim susretima i zanimljivim dijalozima, kao i o raznim situacijama u kojima se čovek može naći u potrazi za onim pravim/onom pravom“, kaže za iSerbia jedan od organizatora ove predstave, Stefan Pantović.

Englezi.jpg
FOTO: Facebook - studenti anglistike

Jelena Todosijević, takođe studentkinja anglistike, smatra da je ovogodišnja predstava bila u skladu sa izrekom Third time’s the charm ili po našem „Treća sreća“. „Na osnovu reakcija publike, ovo je bila najbolja od svih naših dosadašnjih predstava u okviru Dana kulture“, izjavljuje Jelena.

Njen kolega, Aleksandar Udovičić, za naš portal kaže: „Poteškoća u realizaciji predstave nije bilo, jer smo svi našli zajednički jezik i u skladu sa tim smo savršeno sarađivali“ i smatra da je odziv publike bio i više nego zadovoljavajući i da priželjkuju bar još jedno igranje predstave.

Muzička umetnost
muzicka_umetnost.jpg
FOTO: Prvi na skali

Što se tiče muzičkog odseka na ovom fakultetu, student Predrag Kačavenda, kaže da su ove godine priredili divan koncert pod nazivom „Muzički momenat u kulturi“, na kojem su se predstavili najbolji studenti sa tog odseka. Njima, budućim izvođačima, inspiracija nikad ne manjka, jer to iskazuje njihovu kreativnost, muzikalnost i virtuozitet pri izvođenju kompozicija. Naravno, pomoć profesora nikada ne izostaje i zahvalnost dodeljuje profesorki Marini Trajković Bidžovski, koja je pomogla u realizaciji kompozicija.

„Za ovaj koncert izabrao sam dve kompozicije srpskih kompozitora, jedna solo pesma iz 19. veka, koju je napisao naš cenjeni kompozitor, Josif Marinković, a tekst pesme je uzet iz narodnih napeva iz okoline Vranja i zove se „Stojanke, bela Vranjanke!“, dok je drugu kompoziciju napisao naš poznati etnomuzikolog i kompozitor, Dimitrije O. Golemović na tekst jugoslovenskog pisca 19. veka, Hamze Huma, „Jesenji rastanak““, dodaje Kačavenda.

Pored pomenutih, u okviru „Dana kulture", kragujevačkoj publici su se predstavili i studenti katedre za srpski jezik i književnost „Srpskim rečima". Zatim, studenti španskog jezika i hispanskih književnosti predstavili su se programom pod nazivom „¡Hispanizuj se!", dok su se studenti katedre primenjene umetnosti (UMMUS) predstavili likovno – umetničkim i muzičkim programom pod nazivom „Kultura u prirodi".

Studenti FILUM-a poručuju...

Studenti anglistike Stefan Pantović, Jelena Todosijević i Aleksandar Udovičić su čitaocima iSerbia portala poručili:

„Citiraću originalni slogan filma Scenes of a Sexual Nature: „Seks i ljubav. Neki ih traže, nekima su potrebni, neki ih preziru, dok neki za njih plaćaju… ali smo svi umešani u to“, rekao je Stefan.

Zatim se nadovezala Jelena: „Kad god imate priliku za ovakvu vrstu projekta, slobodno se prijavite. Ja sam se prošle godine uključila sasvim neplanirano i stekla divno i nezaboravno iskustvo. Druženje je ono što ovde nema cenu, a mnogo znači čoveku“.

Sa druge strane, Aleksandar kaže: „Čitaocima bih preporučio da iskoriste svaki trenutak da prisustvuju kulturnim manifestacijama i da uživaju kako u predstavama, tako i u životu“.

„Ja bih samo naglasila koliko je ova manifestacija značajna i pozvala bih sve, ukoliko su u mogućnosti, da i narednih godina dođu u što većem broju i podrže učesnike, jer ako mi, studenti, ne počnemo da menjamo kulturnu sliku grada, ko će onda?!“, zaključuje Maja Milić, studentkinja romanistike.

Predrag Kačavenda, student muzičkog odseka, izjavljuje: „Kultura je deo nas, a bez kulture dosta toga gubimo i naši životi postaju prazni. Drago mi je što sam deo svega ovoga i velika mi je čast što se sve to dešava u organizaciji studenata sa fakulteta na kojem studiram“.


Sanja je filozof, sanjar i večiti optimista.