Zbog varanja na ispitima ugašeno stotine YouTube kanala!
Pixabay

Istraga BBC televizije prouzrokovala je uklanjanje sadržaja sa više stotina YouTube kanala. Naime, tokom istrage su, preko servisa za pisanje eseja, pronađeni kanali koji promovišu varanje na ispitima. Ovi servisi su očajnim studentima, ali i učenicima lako pronalazili one koji bi uradili zadatke umesto njih.

BBC istraga

Pronađeno je preko 250 YouTube kanala koji su promovisali ukrajinsku kompaniju EduBirdie, koja prodaje gotove radove studentima i učenicima. 

Čelnici kompanije tvrde da su njihovi radovi služili samo kao uvod u istraživanje koje je neophodno za pisanje nekog akademskog rada.

Ipak, kompanija je sponzorisala na stotine YouTube kanala koji su svojim pratiocima prenosili poruku da EduBirdie nudi jeftin, brz i lak način za polaganje ispita. Neke od videa sa ovom reklamom pregledalo je preko 700 miliona ljudi.

Pixabay
Pixabay

Prodavanje gotovih radova nije nelegalno, ali njihovo promovisanje na YouTube-u jeste!

Iako prodavanje gotovih radova nije nelegalno, korisnici YouTube-a mogu da reklamiraju plaćene sadržaje, ali samo ako ispunjavaju sva pravila korišćenja. Pravila korišćenja YouTube-a zabranjuju reklamiranje sadržaja koji uključuje takozvanu „akademsku pomoć“, te upravo ovde influenseri upadaju u nevolju i dolaze u situaciju da im videi budu uklonjeni.

U redu je zatražiti pomoć pri izradi nekog zadatka. S druge strane, da li zaista želite da vaš potpis stoji na delu koje nije vaše? Dobro razmislite i uradite najbolje!

Influenseri, dobro razmislite kakav sadržaj kačite i promovišete na svojim kanalima, kako ne biste došli u neprijatnu situaciju uklanjanja videa sa vašeg kanala, a u najgorem slučaju i gašenja samog kanala.


Izvor: pspress.rs