Želite posao u IT-u? Ovo su najperspektivniji fakulteti!
Pixabay

Trenutni nedostatak IT kadra u Srbiji procenjuje sa na nekoliko hiljada stručnjaka u ovoj industriji, a oni sa diplomom nekog od fakulteta „na glasu“ posao ne čekaju ni trenutak, već on čeka njih. 

Takođe, ustaljena praksa je i da se mnogi čak u toku studija zapošljavaju, upravo usled velikog deficita kadra u IT sektoru.

Samo parče papira ili važna propusnica?

Opravdan je stav mnogih da je u eri informacionih tehnologija bitnije znanje i praksa od diplome, no ipak diplome nekih fakulteta daju određenu prednost.

Pixabay
Pixabay

Konkurs za posao je idealan primer ove prakse. Naime, ukoliko vam u CV-u stoji visoko obrazovanje stečeno na dobro poznatim fakultetima, u velikoj ste prednosti na samom startu u odnosu na one koji možda imaju i veće praktično znanje nego vi, ali su bez „značajne“ diplome.


Već u prvom krugu selekcije moguće je da poslodavac samo vas pozove na razgovor, a upravo vašoj diplomi možete zahvaliti na tome.

Sa druge strane, ohrabruje činjenica da ozbiljne kompanije uzimaju u obzir formalno obrazovanje, ali im ono nije od presudnog značaja. U velikom broju slučajeva glavnu ulogu igra vaše znanje, a ono biva testirano kroz realne zadatke.

U nastavku pročitajte koje su to najcenjenije fakultetske diplome u IT industriji.

Pre svega, hajde da grubo podelimo IT sektor, kako bismo i fakultete grupisali prema toj podeli:

  •     Programeri

  •     Dizajneri

  •     Mrežni inženjeri

  •     Menadžeri

Kao što vidite, IT industrija obuhvata mnoštvo oblasti i samim tim su putevi školovanja raznvrsni. Mi vam izdvajamo najpopularnije IT fakultete.

Programiranje i mrežni inženjering

Pixabay
Pixabay

ETF

Nadaleko čuven i državni fakultet sa najdužom tradicijom školovanja inženjera svakako je neizostavni beogradski Elektrotehnički fakultet . Najtraženiji u IT industriji upravo su diplomci odseka za Softversko inženjerstvo, ali i studenti opšteg odseka elektrotehnike sa smerova za Računarsku tehniku i Telekomunikacije i informacione tehnologije.

RAF

Računarski fakultet Univerziteta Union je privatna obrazovna ustanova akreditovana od strane ministarstva prosvete, a po nekim mišljenjima, programerima daje bolju praktičnu osnovu čak i od ETF-a.

FTN

Novosadski Fakultet tehničkih nauka takođe na nekoliko smerova školuje vrsne stručnjake, a konstantan razvoj IT industrije u Novom Sadu obezbeđuje posao gotovo svim diplomcima.

ELFAK

Elektronski fakultet u Nišu, takođe, je na dobrom glasu u polju školovanja inženjera.

VIŠER

Od viših škola, ističe se beogradska Visoka škola elektrotehnike i računarstva koja, bazirajući se na rešenjima praktičnih problema i provlačeći bazično teorijsko znanje, daje dobru osnovu za dalji rad i usavršavanje u IT struci.

Menadžment i dizajn

Pixabay
Pixabay

FON

Fakultet organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu uspešno školuje diplomirane menadžere, ali i inženjere informacionih tehnologija koji se mahom zapošljavaju u IT industriji. Proizvod (aplikaciju) koji programer, inženjer i dizajner naprave, potrebno je neko i da proda, a FON-ovi studenti jedni su od najtraženijih za taj posao.

FTN

Još jednom novosadski FTN zavređuje pažnju i to u oblasti dizajna. Naime, grafički i web dizajneri sa diplomom ovog fakulteta jedni su od najboljih.


Dakle, diploma jeste olakšavajuća okolnost, ali ne i garancija za uspeh!

Birajte obrazovanje shodno vašim planovima i ciljevima, ali se i potrudite da nijedan dan školovanja ne protraćite.

Diploma koja nije potkovana znanjem je samo parče papira, dok diploma u simbiozi sa znanjem postaje garancija uspešne karijere IT stručnjaka.