Život u studentskom domu iz perspektive studenata

FOTO: Edukacija - Fakulteti

O studentskim domovima čuli ste dosta priča, od onih idiličnih do zastrašujućih. Dom je nekome lepa uspomena na studentske dane iz kog odlazi bogatiji bar za jednog prijatelja, desetine poznanika, jedno neprocenjivo iskustvo. Dok za neke dom predstavlja mesto u kom se nikada nije osećao slobodno, mesto na koje se nikada nije mogao navići i iz kojeg je jedva čekao da ode.

O prednostima i nedostacima života u studentskom domu, za portal iSerbia govorili su Dalibor Pešić i Milica Probojčić, studenti Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, koji su istovremeno stanari studentskog doma.

Život u studentskom domu iz perspektive studenata

Poznato je da su cene stanarine u studentskim domovima mnogo niže od onih koje studenti plaćaju prilikom iznajmljivanja stana. Da li su finansije osnovni razlog boravka u domu, pitali smo naše sagovornike.

Prvenstveno da, mislim da je nedostatak finansijskih sredstava prvi uzrok mog dolaska u dom. S obzirom na to da u domu ima dosta mojih vršnjaka i kolega, druženje ipak prelazi u prvi plan – rekao je Dalibor Pešić. S druge strane, Milica ističe da je prevagu između doma i stana odneo dom, pre svega iz radoznalosti, jer, kako kaže, želela je da proveri onu čuvenu rečenicu koju su joj svi govorili: „Nisi pravi student, ako ne živiš u domu“.

Milica i Dalibor su govorili i o atmosferi koja vlada u domu, kao i o odnosima među stanarima. Milica ocenjuje da su odnosi među stanarima dosta dobri i da se svi međusobno pomažu. Takođe, navela je da u domu žive studenti iz različitih krajeva naše zemlje koji su različitog mentaliteta i temperamenta, ali da se uz dobru volju i dosta razumevanja sve može rešiti. Oboje se slažu da život u domu i odnosi koji u njemu vladaju zavise od tipa ličnosti i njene sposobnosti da se prilagodi drugoj osobi.

Na priču o odnosima među stanirama nadovezala se priča o prilagođavanju na nepoznatog cimera. To su uslovi na koje se lako navikneš. Bitno je da među cimerima ima razumevanja – objašnjava Pešić. Milica je navela da joj deljenje sobe i navikavanje na cimerku nije bio problem, jer je mogla da uči i sve poslove obavlja u sobi u dogovoru sa cimerkom.

_rangiranje_fakulteta_1.gif

Prednosti i nedostaci življenja u domu

Život u domu sa sobom nosi veliki broj prednosti i nedostataka. Dom pruža brojne mogućnosti i povlastice. Nije mnogo udaljen od fakulteta, imamo sve što nam je potrebno za normalan život, imamo biblioteku, čitaonice, jedino nemamo kuhinju i to nam je problem – kaže je Milica Probojčić. Dalibor je istakao da je pored svakodnevnog druženja sa komšijama u domu velika prednost niska cena stanarine.

On dodaje da život u studentskom domu ima posebnu draž zbog slobode koju poseduje svaki stanar doma. Ja mislim da je to pre svega zbog slobode, jer možeš da radiš ono što želiš, a da te niko ne kontroliše – rekao je. S druge strane, Milica objašnjava da je to zbog druženja, jer pored učenja, u domu možeš da se zabaviš i nikada nisi sam.

Koliko god da je život u domu mesto za pamćenje, svakako da postoje i oni kojima su rodni grad i kuća nezamenjivi. Naši sagovornici su, u vezi sa tim, istakli prednosti koje imaju studenti koji ostaju u svom gradu. Prva i najbitnija prednost je to što uvek imaju skuvan ručak, ne moraju da razmišljaju o tome šta će jesti i trošiti vreme na spremanje. Studenti nisu uvek u mogućnosti da idu u menzu. Isto tako, sa njima je njihova porodica i to ne može nikako da se poredi sa nama koji smo sami u gradu. Mislim da bi se svi složili da nigde nije kao u svom krevetu – naglašava Milica. Međutim, Pešić kaže da život van kuće osamostaljuje i čini nezavisnim.

FOTO2.jpg

FOTO: Prijemni ispiti

Sa njima smo takođe razgovarali i o situacijama koje su im u domu najteže. Milica je navela da joj pripremanje hrane najteže, jer za to nema odgovarajuće uslove, a često ni vremena. Na to se nadovezuje priča o frižideru za koji Milica kaže da je veoma teško bez njega, pogotovo leti. Dalibor je rekao da je najteže deliti sobu sa cimerom koji je nesamostalan i koji je navikao da mu sve majka sprema.

Budući da su napomenuli da pored frižidera nemaju ni veš mašinu, ispričali su nam kako rešavaju taj nedostatak. U domu postoji vešeraj i svaki stanar mora da zakaže svoj termin za pranje veša. Naravno, postoje i oni koji peru veš kod kuće kada odu na vikend – rekla je Milica.

Kao posebnu draž boravka u domu naši sagovornici su naveli druženje, te smo ih pitali kako se zabavljaju u domu i na koji način provode slobodno vreme.

Pešić je istakao da ne postoje prostorije za žurke, nego samo TV sale, ali da je nekad dovoljno i to što uvek imate mogućnost da barem popijete kafu sa nekim. S druge stane, Milica je rekla da slobodno vreme uglavnom provodi u gradu, van doma, a ukoliko je u domu, to vreme provodi u razgovoru sa cimerkom.


Ako razmišljate o boravku u studentskom domu, morate biti upoznati sa svim dobrim i lošim stranama. Da budete svesni da delite sobu sa nepoznatim cimerom, da niste sami i da sve treba da radite u dogovoru sa drugom osobom. Međutim, pored novčanih olakšica koje vam dom svakako pruža, osećaj povezanosti sa drugim mladim ljudima, koji imaju iste ambicije i cilj kao i vi, možete imati samo u studentskom domu.


Marija je emotivna, empatična i privržena ljudima koji je okružuju.