Festival nauke: Zemlja budućnosti dočekala hiljade mališana
Festival nauke

Pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Tibor Sabo je na otvaranju festivala istakao značaj Festivala nauke, njegov rast, kao i uticaj na naučnu zajednicu širom Srbije. 


„Na prvom Festivalu nauke 2007. godine učestvovalo je 150 naučnika, a ove godine imamo preko 700 učesnika iz zemlje iz sveta. Učestvuje više od šezdeset naučnih i obrazovnih institucija.“

„Zahvaljujući Festivalu nauke u Beogradu pokrenuto je tridesetak festivala širom Srbije. Veoma je važno da Beograd i Srbija imaju jedan ovakav festival koji služi za promociju nauke i obrazovanja i na kome posetioci imaju priliku da se bliže upoznaju sa brojnim naučnim izumima i dostignućima“, izjavio je prof. dr Sabo.

Naučna zabava u tri hale Beogradskog sajma ove godine donosi izazove objedinjene festivalskom temom „Zemlja budućnosti“. Tako posetioci Hale 3 mogu da pokrenu avion uz malu pomoć solarne energije, upuste se u istraživanje svemirskih stanica, otkriju kako mogu da dođu do čiste vode u slučaju da sve slavine presuše ili da se prošetaju kroz prošlost uz ples najrazličitijih epoha.

Festival nauke
Festival nauke

U Hali 3A smešteni su „Ekspertinejdžeri“, zona u okviru koje posetioci mogu da saznaju kako izgledaju vatrogasci budućnosti, roboti koji su se u okviru NASA-inog programa vinuli u svemir, kao i druge naučne izazove. Tik pored njih prostire se najuzbudljivije igralište festivala na kojem su, sudarom reciklaže i kreativnih ideja, nove živote dobile stare, odbačene sprave za vežbanje.


Naučno-fantastična bina i ove godine je u Hali 5, na kojoj eksplozivne, interaktivne i uvek zabavne naučne šou programe izvode naučnici iz Evrope i SAD.

Festival nauke
Festival nauke

U petak 30. novembra, u 9.30 časova na Maloj bini u Hali 3 Beogradskog sajma održaće se ceremonija svečanog prograšenja Ambasadora nauke u okviru koje će Festival nauke prvi put dodeljivati značke i diplome ambasadorima nauke, učenicima osnovnih i srednjih škola za njihov doprinos popularizaciji nauke. Goran Trivan, ministar za zaštitu životne sredine dodeliće ovo značajno priznanje - titule Ambasadora nauke, mladim naučnicima iz cele Srbije.


Kao poseban „Porodični dan“ i ove godine je osmišljena nedelja 2. decembar, kada će posetioce dočekati niz naučnih avantura prilagođenih svim uzrastima!


iSerbia poziva sve zainteresovane da posete Festival nauke do 2. decembra. Vidimo se!


Više o Festivalu nauke pročitajte na njihovom sajtu ili zvaničnoj Fejsbuk stranici.

Izvor: Festival nauke