Počinje 13. „Beldocs” - na 7 lokacija u Beogradu i onlajn
Beldocs (promo)

„Beldocs” je jedan od najvećih dokumentarnih filmskih festivala na Balkanu. Reč je o jedinstvenom prostoru u kome se slavi specifičnost dokumentarnog filma i bez dlake na jeziku debatuje o gorućim temama čovečanstva. To je prostor za slobodu izražavanja i misli, promovisanje hrabrih, mladih autora i slavljenje etabliranih filmskih velikana.


Sve projekcije i prateći događaji održaće se u potpunosti u skladu sa merama Vlade Republike Srbije i Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19. Većina filmova iz zvaničnog programa „Beldocs”-a biće dostupna za gledanje onlajn na platformi Cinesquare, tokom trajanja festivala. 

Pojedini filmovi se prikazuju samo u fizičkom prostoru, pojedini samo onlajn, a najveći deo filmova, i u fizičkom prostoru i onlajn.

Ovo su lokacije na kojima će se festival održati u Beogradu:

 • Amfiteatar ispred Muzeja Jugoslavije
 • Letnja scena na Kalemegdanu (iza Galerije Prirodnjačkog muzeja),
 • terasa Art bioskopa Kolarac,
 • dvorana Art bioskopa Kolarac,
 • Muzej savremene umetnosti Beograd
 • Jugoslovenska kinoteka
 • Bioskop „Balkan”.

Beldocs (promo) - iz filma „-22.7° C” Jana Kounena
Beldocs (promo) - iz filma „-22.7° C” Jana Kounena

Ostvarenja koja ne treba propustiti

Iz celokupne ponude, za vas izdvajamo ostvarenja koja nikako ne biste smeli da propustite.

 1. „Rat umetnosti”Tommy Gulliksen - Dok je svet na ivici nuklearnog rata, grupa zapadnih savremenih umetnika pozvana je u epicentar oluje – Severnu Koreju. Cilj je sarađivati sa severnokorejskim umetnicima u okviru projekta umetničke razmene, ali projekat se veoma lako može pretvoriti u rat umetnosti.
 2. „Kretanje obližnje planine”Sebastian Brameshuber - Daleko od trke za tehnološkim inovacijama, kartelne konspirativnosti u industriji auto-delova, u podnožju rudnika Ercberg u Štajerskoj (centralna zapadna Austrija) može se naći sektor automobilskog tržišta koje još uvek nije tako otuđeno. Nigerijski imigrant u Austriji Klif kupuje stare automobile kako bi ih rastavio u oronulom skladištu u šumi pokraj auto-puta, pre nego što ih preuredi i uputi u svoju bivšu domovinu.
 3. „Veliki odmor”, Claire Simon - Kad zvono zazvoni, dvorište vrtića pretvara se iz praznog prostora u živahnu scenu. Konačno oslobođeni, mališani se pretvaraju da su odrasli. Mali filozofski traktat o zajedničkom životu.
 4. „Izvolite?”, Marko Sajko - Nostalgični oproštaj od stare ljubljanske pijace. Novim samoposlužnim prodavnicama trebaće vremena da se prilagode i steknu nepatvorenost i neposrednost kupovine na pijaci.
 5. „Zaklinjem se”, Nikola Dragović, Milutin Petrović - Godine 1991. počeli su oružani sukobi u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj. Ovaj dokumentarni film prati ličnu priču Igora, tada 19-ogodišnjeg Beograđanina koji je regrutovan i poslat u kasarnu u Varaždin. Nekoliko meseci kasnije, Igor se vraća iz rata duplo stariji i sa ožiljcima koji verovatno nikada neće biti zalečeni. Danas, posle skoro tri decenije, cela jedna generacija ćuti. Film je zasnovan na materijalima iz 1991. godine, zapisanim kamerom porodičnog prijatelja Predraga Bate Miloševića.

Na strani svakog pojedinačnog filma, na zvaničnom sajtu festivala nalaze se informacije o mestu prikazivanja filma, kao i informacije o načinu rezervacije mesta.


Izvor: Beldocs