Projekat koji će podići svest  o nasilju nad decom!
The star Online

Projekat je nastao sa ciljem unapređenja međusektorskog protokola o saradnji za zaštitu dece od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja u opštini Irig koja je jedna od učesnica projekta i drugih 20 opština na teritoriji Srbije, na osnovu preporuka istraživanja koje je sprovedeno.


Očekuje se da u ovaj projekat treba da budu uključene sve obrazovne institucije, kao i Centri za socijalni rad, policija, nevladine organizacije i mediji, koji bi podigli svest o nasilju nad decom.


„Naš zajednički cilj je da zajedno stvorimo protokol u kojem će fokus biti na izloženosti dece zlostavljanju i zanemarivanju, ali ne samo u kontekstu porodice. Pažnja se ne posvećuje dovoljno nasilju nad decom u drugim kontekstima na primer u institucijama, u zajednici, u digitalnom prostoru itd. Takođe, ne posvećuje se dovoljna pažnja ni specifičnim ranjivim grupama dece, poput dece sa smetnjama u razvoju, romske dece, dece koja su žrtve seksualne ili radne eksploatacije. Potrebno je da se svi osvestimo i uvidimo problem oko nas“, rekla je za portal Rtv Centar Srem koordinatorka projekta Dolores Skoberne.

Realizaciju projekta pratilo je i istraživanja po lokalnim samoupravama kako bi se utvrdilo da li postoje sporazumi o zaštiti dece od nasilja. Istraživanjem je zaključeno da je mali broj takvih sporazuma od 134 svega se devet odnosi primarno na zaštitu dece od nasilja.

Iza ovog projekta stali su i Minstarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja, Vlada Republike Srbije, UNICEF , uz finansijsku podršku Evropske Unije.