Agile Serbia: U korak sa svetskim trendovima!

Foto: Agile Serbia - EPIC scena

Organizatori konferencije ponosni su zbog velikog interesovanja, ali i činjenice da su predavači bili svetski i domaći Agile i IT stručnjaci, poput Dr Alistera Koubrna, Jurgena Apela, Edvarda Tomsona, Adama Tornhila, Anhela Medinile, Morica Hajbera i drugih.

Među mnogobrojnim učesnicima bila su i tri najbolja polaznika projekta „Majstori programiranja“, koji su dobili besplatne ulaznice za ovaj događaj. Ovaj projekat je realizovalo udruženje iSerbia pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

„Konferencija je bila uzbudljiva i stekao sam nova znanja koja će mi koristiti u daljem napretku. Sve pohvale za predavače koji su mi promenili način razmišljanja o određenim stvarima i takođe su mi pružili neko iskustvo. Nadam se da ću moći da prisustvujem i narednim konferencijama. Sve u svemu, super!“, utiske sa konferencije je za portal iSerbia podelio Uroš Radisavljević, jedan od polaznika projekta „Majstori programiranja“.

Učesnici su imali priliku da biraju između EPIC, DEV i EXE scene. EPIC scena bila je namenjena predavanjima koja su obuhvatala, kako tehničke, tako i teme koje se tiču primene agilnih metodologija. DEV scena je organizovana kako bi se na njoj vodile interaktivne diskusije. EXE scena je služila kao prostor u kome su realizovane radionice.

Pored tri navedene scene, novitet je bio Coaching Corner. Ideja ovog prostora je razmena iskustva među učesnicima konferencije i predavačima, odnosno sa Agile Coach-evima, neformalna komunikacija i druženje, kako bi učesnici pitali i saznali sve što ih zanima.

ASC_2017_-_EXE_stage.png

Foto: Agile Serbia - EXE scena

Ako se kratko osvrnemo na sadržaj konferencije, neka od pitanja na koja su predavači odgovorili su: zašto ponekad mora da se menja organizaciona kultura da bi organizacija opstala i napredovala, kako „nagovoriti” menadžment da treba da pokuša sa primenom agilnog pristupa, šta je „tehnički dug” i kako smo došli do ovog fenomena, kako skalirati Agile u velikim sistemima, kao i koje promene se dešavaju u IT indutriji i kako one dovode do promena u svim drugim sferama poslovanja.

Bilo je reči i o osnovama i izazovima Git-a (najpopularnijeg Version Control alata), DevOps principima i njihovoj praktičnoj primeni. Koliko je konferencija bila uspešna govori i podatak da su predavači ocenili Agile Serbia konferenciju kao jednu od najboljih Agile i IT konferencija u Evropi!

ASC_2017_-_DEV_stage.png

Foto: Agile Serbia - DEV scena

Organizatori konferecije, Agile Serbia zajednica i kompanija Puzzle Software, posebnu zahvalnost duguju mnogobrojnim sponzorima, partnerima i medijskim prijateljima koji su podržali događaj, među kojima su se istakle globalna organizacija Scrum Alliance i kompanija Novomatic LS.

Agile Serbia i Puzzle Software nastaviće da organizuju edukativne događaje u oblasti agilnog razvoja softvera. Kako biste bili u toku, posetite sajt Agile Serbia i pratite stranice na društvenim mrežama: Facebook, Twitter i LinkedIn.