Akcijom „Čepom u svet“ do osmeha i Ginisa
Aleksandar Jovanović

Cilj ove akcije nije bio usmeren samo ka obaranju svetskog rekorda i ulasku u Ginisovu knjigu, već je ona imala mnogo značajniji i društveno angažovaniji karakter. Naime, ovom akcijom udruženje „Čep za osmeh“ želelo je da ukaže na značaj ekološke svesti i očuvanja životne sredine, ali i da prikupljanjem čepova pruži podršku deci i osobama sa invaliditetom prilikom nabavke pomagala ili odgovarajuće asistivne tehnologije.


Mozaik od plastičnih čepova sadržao je ekološke motive, kao i motive grada, a kazaljke sata na njemu su postavljene na pet minuta do dvanaest čime je ukazano da moramo da razmišljamo o planeti na kojoj živimo.


Predsednica udruženja „Čepom do osmeha“, Vanja Petković, koja je i organizator ovog događaja, za portal Moj grad Novi Sad, izjavila je da je ponosna na sve učesnike u akciji i da ova akcija pokazuje da zajedno možemo da učinimo nešto korisno za decu, a da u isto vreme ukažemo i na važnost brige o našoj planeti i značaj njenog očuvanja.


Pravljenju mozaika prisustvovali su gradonačelnik Novog Sada i ministar rada i socijalne politike u Vladi Republike Srbije.


U akciji je prikupljeno više od 100 tona čepova, a u njihovom prikupljanju i pravljenju mozaika učestvovali su učenici novosadskih osnovnih škola „Dušan Radović“ i „Žarko Zrenjanin“, đaci osnovne škole iz Futoga, planinari i građani Novog Sada, kao i 300 volontera iz različitih krajeva Srbije. Pravljenje mozaika na Trgu Slobode trajalo je od 9 do 14 časova, a snimak akcije je poslat Ginisovoj komisiji sa kojom je organizacija „Čepom do osmeha“ u kontaktu.


Ovom akcijom poslata je jasna ekološka poruka da moramo da vodimo računa o našoj planeti, jer drugu nemamo, ali i ukazano na činjenicu da zajedničkim angažmanom možemo da stvorimo bolje uslove za život svih članova društva.


Zahvaljujući angažmanu na prikupljanju čepova osamnaestoro dece i mladih sa invaliditetom je nabavilo pomagala i asistivnu tehnologiju koja će doprineti njihovom samostalnijem životu.


Ove godine za petoro njih prikupljena su sredstva za nabavku mehaničkih i elektromotornih kolica za kretanje osoba sa invaliditetom, medicinskog aspiratora na struju, kao i Brajevog reda i čitača ekrana.