Do koje faze je stigao „Amber Alert” u Srbiji?
Pixabay

Simbolično, svoju odluku Gradski savet objavljuje na današnji dan, 20. novembra, kada se obeležava dan donošenja Konvencije o pravima deteta. Obeležavanje ovakvog dana, ustanovljeno je od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 1954. godine, sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na obaveze društva prema deci, kao i na aktuelne probleme sa kojima se deca suočavaju.

Dečija prava su utvrđena Konvencijom o pravima deteta, koju su prihvatile 193 zemlje, a osnovni principi su: pravo na život, opstanak i razvoj, najbolji interes deteta, pravo na participaciju, kao i pravo na nediskriminaciju.

Dragana Ćorić, profesorka na Pravnom fakultetu i predsednica Saveta roditelja u Novom Sadu objavila je na svom Fejsbuk profilu tekst koji mi prenosimo u celosti.


„U vremenima nikad izazovnijim za stvaranje i održavanje porodica, za vaspitanje i obrazovanje dece, i očuvanje bezbednosti dece u stvarnom i u virtuelnom svetu, koja su pogoršana dodatno vanrednim okolnostima pandemije COVID-19, Savet roditelja Grada Novog Sada apeluje na sve donosioce odluka da čine sve što je u njihovoj moći da se deca zaštite i omogući im se bezbedno i zdravo detinjstvo.”


Ona je podsetila da Savet roditelja (gradski ili opštinski) predstavlja konsultivni organ, koji je svaka opština, odnosno grad, obavezna da formira na svojoj teritoriji.

Amber Alert Srbija
Amber Alert Srbija

„Inicijativa za formiranje ovakvog tela, koje će predstavljati krovno telo svih školskih saveta roditelja je potekla iz Novog Sada, od grupe entuzijasta i entuzijastkinja, koji su verovali da roditelji samo ujedinjeni i deljenjem svojih iskustava mogu postići najveće moguće dobro za svoju decu.


Grad Novi Sad je prepoznao značaj ovakvog udruživanja roditelja 2014. godine, kada je predstavnike, tada neformalnog gradskog saveta roditelja, uključio u rad Koordinacionog tela za bezbednost dece u osnovnim i srednjim školama“, dodala je.

Republika Srbija, priznala je značaj ovakvog umreživanja roditelja 2017, izmenama Zakona o osnovama obrazovanja i vaspitanja, učinivši formiranje ovakvog tela obaveznim u svakom gradu u Srbiji, kao i obaveznim uvažavanjem mišljenja i predloga ovog tela.

Šta je „Amber Alert”?

Podsećamo, „Amber Alert” predstavlja model širenja i objavljivanja informacija javnosti u specifičnim slučajevima nestale dece. Objave putem različitih medija – televizijskih i radio emisija, interneta, SMS poruka, ekrana na bankomatima, autoputevima itd, mogu da dopru do građana koji će zapamtiti lice deteta i potencijalno ga uočiti ili imati validne informacije koje policiji mogu da pomognu u potrazi.


„Amber Alert” sistem predstavlja mehanizam koji zvanično funkcioniše u SAD, Belgiji, Češkoj, Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Malti, Irskoj, Poljskoj, Bugarskoj, Italiji, Holandiji, Portugalu, Rumuniji, Španiji i Ujedinjenom Kraljevstvu. Nastao je u Sjedinjenim Američkim Državama 1996. godine. 


Naziv je dobio po Amber Hagerman, devetogodišnjoj devojčici iz Teksasa, koja je oteta i ubijena.