,,Mladi i pravo na informisanost u digitalnom prostoru”
Nebojša Petrović/mladibgcentar

Omladinski program Beogradskog centra za ljudska prava je u četvrtak 21. aprila organizovao događaj kako do manje #fejka u digitalnim medijima, a na kojem su predstavljeni nalazi izveštaja ,,Mladi i pravo na informisanost u digitalnom prostoru”.


Događaj je organizovan u okviru projekta ,,Anti-fejk - program osnaživanja mladih u oblasti medijske i informacione pismenosti” koji je Beogradski centar za ljudska prava realizovao zajedno sa magazinom Oblakoder, a u okviru projekta ,,Mladi i mediji za demokratski razvoj” Beogradske otvorene škole i uz podršku Kraljevine Švedske. Nebojša Petrović/mladibgcentar
Nebojša Petrović/mladibgcentar

U tom izveštaju su se našli zaključci o navikama mladih u medijskom prostoru. Tokom februara meseca u okviru istog projekta organizovani su treninzi na kojima je učestvovalo desetine mladih iz cele zemlje. Kasnije su tokom fokus grupa prikupljeni podaci o navikama mladih u medijskom prostoru. Prema rezultatima istraživanja, mladi žele da čuju o više mladih o kojima pišu mladi, više događaja za mlade, ali da saznaju više o ekologiji, zdravlju, ekonomiji i drugim bitnim temama. Nalazi istraživanja su takođe pokazali da mladi često imaju utisak da su prenatrpani informacijama čiju verodostojnost ne znaju da provere, te da to može da utiče na njihovo mentalno zdravlje.

Nebojša Petrović/mladibgcentar
Nebojša Petrović/mladibgcentar

Tokom drugog dela konferencije organizovan je rad u grupama pod mentorstvom, Marine Zec, Jovane Radovanović i Lane Nikolić. Timovi su bili ,,Majstori/ce’’ , ,,Detektivi/ke’’ i ,,Lovci/kinje’’. Nakon timskog rada usledila je diskusija o idejama koje su se izrodile, a koje se tiču medija, edukacije i organizacija za mlade.


Celu konferenciiju možete pogledati OVDE