Arhipelag: Stvarne knjige u neposrednoj nestvarnosti
Arhipelag

Zastupajući prava svojih domaćih autora, Arhipelag je potpisao sa poznatim izdavačima od Norveške i Nemačke do Brazila, od Poljske i Francuske do Kine, od SAD do Turske, od Rumunije i Albanije do Danske, od Italije i Španije do Rusije ugovore o pravima i prevodima 23 knjige svojih pisaca na 12 jezika. Učestvovao je na šest međunarodnih sajmova knjiga i stručnih konferencija u oblasti izdavaštva (Geteborg, Lavov, Zagreb, Ljubljana, Podgorica i Herceg Novi), objavio osam štampanih izdanja Arhipelag magazina i nastavio razvoj elektronskog izdanja ovog magazina za književnost, kulturu i nove ideje.


Rad na velikom međunarodnom projektu 100 slovenskih romana, čiji je Arhipelag najaktivniji nacionalni izdavač, pokazuje se u novim izdanjima i novim prevodima, kao i u velikim međunarodnim promocijama, pri čemu je ova edicija dobila i svoje izdanje na engleskom i španskom jeziku SLAWA.


Klub čitalaca Arhipelag je u vremenu izmađu dva Sajma knjiga u Beogradu imao jednu od svojih najuzbudljivijih godina. Pamtiće se ta godina po energiji i posvećenosti novih i starih članova Kluba čitalaca Arhipelag.


U ovoj godini Arhipelag je objavio knjige nekih od najznačajnijih savremenih svetskih pisaca. U godini u kojoj je David Grosman dobio veliku međunarodnu nagradu „Man Buker“, jedno od najvažnijih svetskih književnih priznanja, Arhipelag objavljuje srpsko izdanje nagrađenog piščevog romana Konj ulazi u bar. Sajamsku premijeru doživeće i novi roman velike ruske književnice Ljudmile Ulicke Jakovljeve lestve. Za ovaj roman, preveden već na više svetskih jezika, Ulickoj su ruski čitaoci dodelili „Veliku nagradu“, najvažnije rusko književno priznanje.


Arhipelag
Arhipelag

Na Sajmu će biti predstavljen i roman Superherojke Barbi Marković, kao i roman ruskog pisca Romana Senčina Područje za potapanje. Tokom godine objavljeni su novi roman Klaudija Magrisa Obustavljen postupak, kao i roman „rumunskog Kafke“, Maksa Blehera Zbivanja u neposrednoj nestvarnosti, prvi prevod ovog pisca na srpski jezik, zatim novi roman Vide Ognjenović Maksimum, roman Mladena Vurune Košulja sa likom Če Gevare, i istorijski roman Nikole Moravčevića Braća Anđelovići.


Knjiga priča Mihajla Pantića Kada me ugleda ono što tražim otvorila je izdavačku sezonu u kojoj je objavljeno nekoliko izvrsnih pripovedačkih knjiga, poput knjige priča Veselina Markovića Prošlost nikad ne prođe, Uglješe Šajtinca Žena iz Huareza, Darka Tuševljakovića Naknadne istine, i intrigantnog romana Srđana V. Tešina o terorizmu u našoj svakodnevici Gori gori gori.


Arhipelag je jedini tržišni izdavač u Srbiji koji objavljuje poeziju. Ove godine čitaocima predstavlja čak šest knjiga pesama domaćih i stranih pesnika. Pored novih pesničkih knjiga Stevana Tontića Hristova luda i Živorada Nedeljkovića Uspon, tu su i knjige hravtskog pesnika Branka Čegeca Pun mjesec u Istanbulu, makedonskog pesnika Rista Lazarova Mrak i pesnički roman mađarskog pesnika Gabora Šejna Kula ludaka u ediciji Element, dok se u novoj ediciji Izbor objavljuju izabrane pesme poznatog izraelskog pesnika Amira Ora Reci i ja ću biti.


Tu su i knjiga aforizama Ratka Dangubića Crveni tepih, knjiga Izazov modernosti Milije Belića, Evropska integracija između nacije i globalizacije Duška Lopandića, Razbijanje ekonomskih mitova Gorana Nikolića, dok knjiga Miloša Bruna Beograd u Velikom ratu: očima savremenika otkriva Beograd koji se malo zna. Jedan nedovoljno istraženi deo beogradske i srpske istorije oživljava pred nama zahvaljujući ovoj odličnoj knjizi i lepom istraživačkom poduhvatu.


Deset godina rada nije samo prilika da se napravi retrospektiva i da se još jednom osmotri pređeni put. To je odlična prilika da se nađete i na jednom novom početku. Arhipelag je takav početak prepoznao u pokretanju nove edicije Mali Arhipelag i čitave jedne oblasti u svom programu. To su knjige za decu i osetljive. Jedna serija ovih knjiga biće posvećena deci od 6 do 9 godina, dok će druga biti namenjena tinejdžerima. Sajam knjiga je prilika da se predstave prve knjige u ovoj ediciji, romani Jelene Rosić Babicino unuče i Mari Luiz Gej i Dejvida Homela Putujući cirkus, kojima će se pridružiti najpoznatija knjiga za decu Davida Grosmana Zagrljaj s predivnim ilustracijama Mihal Rovner.


Tako su stvarne knjige, u kojima se mogu prepoznati autentične događaje savremene literature i poziv na neobuzdanu avanturu čitanja, ispunile neposrednu nestvarnost u kojoj nastaju i u kojoj se objavljuju. Još jednom se pokazalo: „Nije sve loše, dobre su knjige.“