„Azbuka za neposlušne“ Venka Andonovskog u Arhipelagu
Arhipelag

Venko Andonovski je romansijer, pripovedač, dramski pisac i univerzitetski profesor književnosti. Rođen je u Kumanovu 1964. godine i jedan je od najčitanijih savremenih makedonskih pisaca. Dobitnik je „Racinove nagrade“, nagrade „Utrinskog vesnika“ za roman godine, nagrade „Stale Popov“ i nagrade „Balkanika“ za najbolju balkansku knjigu godine.


„Roman „Azbuka za neposlušne“ Venka Andonovskog i u strukturi i na idejnom i misaonom planu ima dvojnost koja uznemirava, obezbeđuje dramski sukob u radnji i koja postaje mamac za čitaoca i uslov dinamike i razvoja priče. Navikli na moderni narativ koji je ili odjek postmoderne jezičke i strukturne prakse ili svedenost, minimalizam i redukcija, u„Azbuci za neposlušne“ čitaoci se osećaju poput deteta kome se ponovo čita bajka“ kaže književna kritičarka Marija Nenezić u pogovoru srpskom izdanju romana.


Venko Andonovski preveden je na više evropskih jezika. Roman „Azbuka za neposlušne“ preveden je prošle godine na ruski jezik i ušao je u izbor za Nagradu „Jasna Poljana“. Pored ovog romana, poznati romani ovog pisca su „Pupak sveta“, „Veštica“, „Olovo u jastuku“ i „Matematičareva ćerka“.


Izvor: Arhipelag