Beograd: Koncert Simfonijskog orkestra RTS-a

Solisti će svirati na drevnim kineskim instrumentima pipi, zengu i erhu, a orkestrom će dirigovati hrvatski dirigent Miran Vaupotić.  Pored poznatih dela Šostakoviča, Čajkovskog, Hačaturijana, publici će biti predstavljena i dela kineskih kompozitora. Tradicionalnu novogodišnju atmosferu daće izvođenje delova iz  baleta „Krcko Oraščić“.


Beogradskoj publici će se predstaviti troje solista iz Kine – Džang Pei na zengu, Tu Šansjang na pipi i Bai Ju na erhu. Dirigent Miran Vaupotić imaće prvi put priliku da diriguje Simfonijskim orkestrom RTS-a. U svojoj bogatoj umetničkoj karijeri Vaupotić je dirigovao uglednim orkestrima i operskim ansamblima širom Amerike, Azije, Bliskog Istoka i Evrope

„Radujem se što ću prvi put dirigovati Simfonijskim orkestrom Radio-televizije Beograd, verujem da ćemo ostvariti lepu saradnju, a uvek je posebna čast učestvovati u projektu koji razvija međukulturalne odnose i gde ćemo spojiti repertoarnu muziku Evrope i daleke nam Kine. Kroz njihove sjajne soliste i vrlo pitku, a opet egzotičnu muziku, približićemo ovdašnjoj publici tu bogatu i drevnu kulturu“, izjavio je dirigent Miran Vaupotić.

Simfonijski orkastar RTS-a, koji deluje u okviru Muzičke produkcije RTS-a, jedan je od naših najreprezentativnijih ansambla, osnovan još davne 1937. godine. Od samih početaka imao je jasno profilisane umetničke pravce delovanja, usmerene ka afirmisanju i negovanju nacionalne muzičke baštine, ali i kapitalnih dela svetske literature. Kroz istoriju, saradnju sa orkestrom su ostvarili najznačajniji domaći i inostrani umetnici, solisti i dirigenti.


Koncert se organizuje u saradnji sa Kancelarijom za kulturu kineske provincije Hebei, a zbog izuzetnog značaja, očekuje se prisustvo i visokih delegata, kao što je ambasador Kine u Srbiji. Karte po ceni 300, 400 i 500 dinara mogu se kupiti na blagajni Kolarčeve zadužbine.