Besplatne filmske projekcije do kraja juna širom Srbije
Pexels

Do kraja juna na mapi Slobodne Zone naći će se još 25 gradova i opština u svim krajevima naše zemlje. Među njima nalaze se i Kraljevo, Vranje, Bajina bašta, Mionica, Paraćin, Sombor, Kanjiža, Žabalj, Ruski Krstur, Sjenica, Bor, Petrovac na Mlavi, Kruševac, Sremska Mitrovica, Užice, Gornji Milanovac, Irig, Prokuplje, Odžaci, Požarevac i mnogi drugi.


Na ovogodišnjem repertoaru Turneje našlo se pet angažovanih filmova -  tri dokumentarna i dva igrana. Predvodnik ovogodišnjeg izbora je dokumentarni film „Da oslbođenja“, koji prikazuje čuveni kontroverzni nastup rok grupe Laibach u „Poslednjoj komunističkoj diktaturi sveta“  – Severnoj Koreji. 


Zatim sledi hit evropskih festivala 2017. koji je na Slobodnoj Zoni osvojio Nagradu publike, dokumentarni film „Čavela“, o ljubavnici Fride Kalo i večitoj inspiraciji Pedra Almodovara. 


Treći je uzbudljivi, igrani film „Ćambra“, dobitnik Europa Cinemas Label Award na Festivalu u Kanu, koji prati avanturu 14-godišnjaka iz male romske zajednice čija pustolovina počinje nakon što mu brat nestane. Sledeći je igrani film „Crveni pas: pravi plavi“ o prijateljstvu i avanturi dečaka i jednog olinjalog psa koji je postao australijska legenda. 


Peti film na Turneji je dokumentarac „500 godina“ koji prikazuje epsku priču koja je dovela Gvatemalu do odlučujuće tačke u njenoj istoriji. Film je rađen iz perspektive većinske starosedelačke populacije Maja i prikazuje teškoće s kojima se borba za pravdu suočava.


Misija Turneje Slobodne Zone je decentralizacija kulture sa namerom da se kvalitetan filmski sadržaj ponudi publici u manjim gradovima u kojima bioskopi ne postoje, a kulturna dešavanja su retkost.

Izvor: Slobodna Zona