Besplatno uživaj na Evropskom festivalu animiranog filma!
Balkanima

Evropski festival animiranog filma „Balkanima“ je prevashodno osnovan sa ciljem da pruži podršku razvoju srpske scene animiranog filma, ali i da autore sa prostora Balkana uključi u savremene tokove i tendencije ove umetničke forme.


Ideja za osnivanje potekla je od prvog umetničkog direktora festivala i njegovog tvorca, profesora Nikole Majdaka (1927-2013), jednog od pionira domaćeg animiranog filma. Animacija je danas sveprisutna pojava, ne samo kao deo filmske umetnosti i industrije, već i u sferi televizijskih i internet medija, uz samostalan razvoj u okviru industrije kompjuterskih video igara i zaslužuje ozbiljniju podršku i pažnju javnosti. 

Nikola Majdak je rođen 1927. godine u Valjevu. Završio je srednju filmsku školu u Beogradu i diplomirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Profesor je i šef katedre za filmsku i TV kameru FDU u Beogradu. Snimio je više od 160 dokumentarnih filmova, među kojima su najznačajniji oni koje je radio sa Aleksandrom Petrovićem, Ratomirom Ivkovićem i Mićom Miloševićem. Takođe, režirao je više kratkih filmova. Za svoja dela dobijao je i mnoštvo domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja, ali je najviše voleo priznanja gledalaca.

Na ovogodišnjoj Balkanimi pored najboljih evropskih kratkometražnih animiranih filmova, publika će imati prilike da vidi bogat prateći program u vidu retrospektiva animiranih filmova članova žirija i gostiju festivala. 


Očekujemo preko 20 gostiju sa evropskog kontinenta. Moholi-Nađ Univerzitet iz Budimpešte će biti promovisan u vidu programa izložbe plakata animiranih filmova, a publika će imati priliku da pogleda program najboljih evropskih kratkometražnih filmova, koji su ove godine bili nominovani za prestižnu nagradu Cartoon d’Or. Prezentacije, projekcije, radionice i ove godine biće dostupne i otvorene za sve zainteresovane.