Bitef teatar: šta možemo očekivati u predstojećoj sezoni
Bitef teatar

U okviru strategije Bitefa, koja podrazumeva čvršće povezivanje programa festivala sa teatrom, u sezoni 2019/20. Bitef teatar započinje sa novim konceptom. Radi se o naporima da se napravi organska veza između svakog izdanja festivala i pozorišne sezone koja mu sledi


U ovakvoj postavci, sezone Bitef teatra bi predstavljale reakciju na festivalska izdanja, ulazile u dijalog sa njim i bile neka vrsta njegove „produžene ruke” tokom godine, čime se nadamo da bi se u potpunosti ostvarilo ono što je Bitef teatru namenila Mira Trailović pre 30 godina.

„Gradovi kojih više nema”

Predstava „Gradovi kojih više nema” je na repertoaru Bitef teatra 29. novembra sa početkom u 20 časova i bavi se istraživanjem umestnosti sećanja, u kojoj se sećanja naročito čvrsto vezuju za fizičke lokacije, prostorije i arhitekturu.

U predstavi, kao izvođači, učestvuju: glumica Marija Bergam, kao i igrači Bitef dens kompanije Ana Ignjatović Zagorac, Branko Mitrović, Tamara Pjević, Miona Petrović, Jakša Filipovac, Nataša Gvozdenović, Nikola Živković i Una Vujošević. Za novembarsko izvođenje predstave obezbeđeni su titlovi na engleskom jeziku.

Bitef teatar
Bitef teatar

„Filozofski teatar” i „Mi smo milioni”

Nakon uspešnog „Filozofskog teatra” na Bitef festivalu gde je gost bio nemački pisac Norman Oler, u novoj sezoni Bitef teatra - 30. novembra, ugostićemo italijansku novinarku Stefaniju Maurici. Razgovor sa njom će voditi Srećko Horvat, a fokus će biti na slobodi medija, značaju istraživačkog novinarstva i interesima koji često iza toga stoje, zaštiti uzbunjivača i slučaju Džulijana Asanža kojim se Stefanija bavi već godinama.


Pored toga publika će imati priliku da vidi i učestvuje u izložbi „Mi smo milioni” #WeAreMillions koju je pokrenula Courage Fondacija, masovnoj globalnoj foto-kampanji za pružanje podrške Džulijanu Asanžu u borbi protiv izručenja u Sjedinjene Države, gde bi se suočio sa optužnicom bez presedana.

„Lepa Brena Project”

U Bitef teatru su započele probe za drugu premijeru sezone, „Lepa Brena Project”. Autorski tandem Olga Dimitrijević i Vladimir Aleksić kroz najveći šoubiznis simbol Jugoslavije, suštinski priča o složenosti i unutrašnjim kontradikcijama poslednje četiri decenije ovih prostora, o njegovim društveno-političkim transformacijama, ponosu i bolu, o razočarenjima i nadi, ali i pokušajima stvaranja novih utopija. 


Pet verzija Lepe Bene na sceni tumači pet glumaca (Jasna Đuričić, Jovana Gavrilović, Tamara Krcunović, Jelena Ilić i Ivan Marković), za koje monologe pišu etablirani pisci mlađe generacije sa područja bivše zemlje (Maja Pelević, Tanja Šljivar, Olga Dimitrijević, Slobodan Obradović i Vedrana Klepica), a predstava uključuje i publiku koja će sa glumcima učestvovati u kreiranju koreografija na sceni i kolektivnom pevanju Breninih pesama. 


Premijera predstave je zakazana za 18. decembar, reprize 20, 21, 22. decembar.


Izvor: Bitef teatar