Čekali smo proleće i film „Nebeska tema” o Vladi Divljanu
Promo

Nedavno se navršilo četiri godine otkako nas je (samo fizički) napustio frontmen „Idola” - čovek za koga kažu da niko o njemu nije rekao ružnu reč. Ipak, njegovo prisustvo je i dalje nemerljivo i to ne samo kroz muziku koju je iza sebe ostavio, već i kroz njegov trag na svakog ko ga je ikad slušao, ali i duh i energiju koji i danas plamte širom prostora na kojima je stvarao.

Mladen Matićević, reditelj i scenarista dokumentarca „Nebeska tema”, kaže da je ovaj dugometražni film sa elementima igranog, zapravo ljubavna poruka Vladi Divljanu, od svih koji su učestvovali u njegovom stvaranju.

„U njemu učestvuju najznačajniji autori sa ex-Yu prostora, koji su specijalno za ovu priliku snimili (i u filmu izvode) nove verzije Vladinih pesama. Ovakav autorski pristup i veliki broj atraktivnih učesnika čini ovaj film jedinstvenim projektom kakav još nije viđen na našim prostorima”, izjavio je Matićević za sajt nebeskatema.com.

Nasmejani dečak, ikona, heroj, simpatija…

Premijera filma se održava upravo na dan kada je Vlada rođen i to u njegovom gradu. Svoj muzički put započeo je još kao desetogodišnji dečak, svirajući malu mandolinu. Entuzijazam i osmeh koje je tada imao ostali su gotovo nepromenjeni tokom čitavog njegovog života. Prešavši na gitaru i završivši školu, Vlada je sa svojim prijateljima osnovao grupu „Merlin”, koja je kasnije preimenovana u „Zvuk ulice”.


Ipak, najsjanijim delom njegove karijere smatra se grupa „Idoli”, koju su činili i: Nebojša Krstić, Srđan Šaper, Zdenko Kolar i Boža Jovanović. Grupa je nastala u doba Novog talasa u Jugoslaviji, 1980. godine. Sama ideja o njihovom autentičnom, dečačkom stilu nastala je iz projekta „Dečaci” fotografa Dejana Papića i časopisa Vidici, uz čiju su kupovinu, pored fotografija, čitaoci dobijali i njihov prvi singl sa hit pesmom „Retko te viđam sa devojkama”.

Zlatan momenat tog doba i obeležje Novog talasa bila je ploča „Paket aranžman”, čiju su jednu trećinu činili upravo „Idoli”, pored bendova „Električni orgazam” i „Šarlo akrobata”. Prvi samostalni koncert su održali u prepunom beogradskom SKC-u, a njihov prvenac mini LP „VIS Idoli” je doneo brojne hitove, poput „Malena”, „Dok dobuje kiša”, ali i obradu pesme „Devojko mala”. Prvu ploču izdali su 1982. godine pod nazivom „Odbrana i poslednji dani”, koja je ocenjena kao najbolji domaći rok album svih vremena.


Sledeći album „Čokolada” im je doneo još veći tiraž i popularnost. „Idoli” su pevali o svemu što je u socijalističkom svetu bilo zabranjeno od pravoslavlja, antikomunizma, preko opčinjenosti Nemačkom i Amerikom, pa sve do kulta vođa kao što su Tito, Staljin ili Hitler, pride sve to upakovano u pop-rok melodiju.


Saradnja između dve strane, gde je jednu činio Divljan, a drugu Šaper i Krstić, nije mogla dugo da traje. Uprkos tome, „Idoli” su uradili neke od najznačajnijih domaćih pesama, a njihov sumrak simbolički je bio i kraj Novog talasa u SFRJ. 

Nakon raspada „Idola”, Vlada se posvećuje solo karijeri i pretežno radi filmsku muziku, a leta 1991. godine se seli u Australiju i nastavlja rad na njoj. Svirao je povremeno u lokalnim bendovima, a tokom kratkog boravka u Jugoslaviji krajem ’95 i početkom ’96 godine osnovao je bend „Old Stars”, koji je održao dva koncerta u Novom Sadu, a čiji se snimci nalaze na albumu „Odbrana i zaštita”. Radio je sa Giletom („Električni orgazam”) album „Rokenrol za decu” i za emisiju „Fazoni i fore” projekat „Rokenrol bukvar”.


Iako se na kratko vratio u Jugoslaviju, 1999. godine se sa suprugom i tek rođenim sinom seli u Beč. Plan je bio da boravak tamo bude kratkotrajan, međutim bio je do kraja Vladinog života. U Beču je i dalje radio filmsku muziku, ali i muziku za pozorište. Takođe, učestvovao je i podržavo brojne projekte u borbi za ljudska prava i dobio još jednog sina. Preminuo je u Beču 4. marta 2015. godine, a posmrtni ostaci su kremirani na Novom groblju u Beogradu.


Iako nas je rano napustio, sigurno je da sećanje na njega nikada neće izbledeti. Večiti dečak, beogradski džentlmen i jedan od najvažnijih ljudi sa domaće rokenrol scene ostavio je neizbrisiv trag. Film „Nebeska tema” je upravo dokaz toga, a svedoci nisu samo oni koji su u stvaranju filma učestvovali, poput Rundeka, Bajage, Gileta, Koje… Svedoci su i oni koji njegovu muziku i dalje slušaju, a ovaj film će sa osmehom, za koji bi Vlada sigurno želeo da nikada ne nestane, gledati i prepričavati.


Bez obzira na sve različitosti u ideologijama, stavovima, mislima itd, kako autora, tako i publike, ono što ih sigurno ujedinjuje je to što samo jednu ljubav imaju, a ta ljubav – to je Divljan.


Ulaznice za premijeru filma „Nebeska tema“ se po ceni od 600 dinara mogu kupiti preko servisa Ticket Vision, kao i na prodajnim mestima širom Beograda i Srbije.