Čuvari tradicije: KUD „Mladost“ Nova Pazova
eBraničevo

KUD Mladost iz Nove Pazove osnovano je 1953. godine, a od tada sa malim prekidima, uspešno deluje u okupljanju mladih, razvijanju sklonosti prema igri, pesmi, muzici, poeziji, likovnom stvaralaštvu i pre svega afirmaciji kulturnih vrednosti, kako svog mesta i naroda tako i drugih naroda koji žive na ovim prostorima.

Facebook
Facebook

Godišnji koncert održan je u nedelju 17. decembra, a brojni sugrađani došli su da svojim prisustvom uveličaju ovaj jubilej.


Na koncertu je učestvovao najmlađi ansambl,  seniori, a pozivu su se odazvali i veterani koji su posle dugo godina ponovo obuli opanke. Nekima je ovo bio prvi nastup pred publikom, a neki su ovim nastupom pokazali da nisu zaboravili korake.Facebook
Facebook

Nastup je trajao puna dva sata, uz prtanju orekstra KUD-a Mladost, ređale su se pesme i igre iz Šumadije, Zapadne Srbije, Vlaške...

Igre i pesme koje se danas nalaze u izvođačkom repertoaru Folklornog ansambla, uzete su iz autentičnih predela Srbije, i na najbolji način predstavljaju i reflektuju duhovnost i veliko kulturno nasleđe naroda koji vekovima žive na ovim našim prostorima.


Smenjivali su se ansambli i šarenile nošnje, a publika je pljeskanjem ruku davala ritam igračima, smejala se i cupkala nogama.


Na kraju koncerta, Goran Krkobabić, predsednik KUD-a, zahvalio se publici, Opštini Stara Pazova i brojnim sponzorima koji su podržali kocert. 

Facebook
Facebook

Folklor je umetnost koja je od davnina prenošena „sa kolena na koleno“, slikovito predstavlja duhovnu i kulturnu prošlost srpskog naroda Folklor je uopšteno ime za umetnost koja, u ustaljenim tradicionalnim oblicima, živi u narodu i, kao posebna forma se prenosi sa generacije na generaciju, sa starijih na mlade.


Kroz folklor se može rekonstruisati duhovna i kulturna prošlost jednog naroda. Narodni duh je najsnažniji pokretac svih ideja u umetnosti, nikada ne miruje. Narod obavezno i uvek stvara svoju umetnost, sa svojom etikom i posebnom karakteristikom.