Dan bez automobila u Svilajncu!
Nikola Krunić

Četvrta po redu manifestacija „Dan bez automobila“ započeta je okupljanjem svih učesnika u Parku Evropskog prijateljstva, gde su volonteri učesnicima delili prsluk markere i flašice sa vodom. Bilo je zanimljivo posmatrati kako su mnogi došli na biciklima, a nekolicina i na rolerima, skuterima na električni pogon i drugim zanimljivim prevoznim sredstvima koja ne zagađuju okolinu. 


Ove godine, prema rečima organizatora u razgovoru sa novinarima, prisustvovao je i veći broj učesnika nego ranijih godina, što podiže značaj manifestacije. Do centralnog dela manifestacije, vožnje kroz grad, učesnici su uživali u akrobatskim veštinama akrobata USB iz Niša.

Evropska nedelja mobilnosti je godišnja kampanja održive urbane mobilnosti organizovane uz podršku Evropske komisije i Generalnog direktora za zaštitu životne sredine. Cilj kampanje je da se od 16. do 22. septembra, podstiču lokalne uprave širom Evrope da uvode i promovišu mere održivog saobraćaja i da ponude svojim građanima alternativu upotrebe automobila.

Nikola Krunić
Nikola Krunić

Po završetku akrobatskih tačaka, od Parka Evropskog prijateljstva, kroz Svilajnačke ulice krenula je vožnja prevoznih sredstava bez motora, koje je zapaženo posmatrala mnogobrojna publika. U biciklističkoj povorci bilo je različitih starosnih kategorija, od najmlađih do najstarijih.

Tokom letnjih meseci u Svilajncu su rekreativno organizovani turniri u raznim sportovima, od karatea, preko boksa, do šaha, fudbala, odbojke, košarke, tenisa, pikada, gimnastike i joge. Prvo sportsko leto završeno je igrama u jedinstvenom Dino parku, Prirodnjačkog centra Srbije u Svilajncu, gde su učestvovali i mališani iz Jagodine, Kragujevca, Despotovca i drugih.

Nikola Krunić
Nikola Krunić

Manifestaciju je organizovala kao i prethodne godine opština Svilajnca u saradnji sa biciklističkim klubom „Čiroki“ uz podršku Volonterske organizacije Svilajnac, KJP „Morava“ i Policijske stanice iz Svilajnca.


U sklopu ovog projekta opština Svilajnac kupila je novo stajalište za bicikle koje će služiti svim građanima opštine.


Pre nego što sutra startujete motor svog auta, pokušajte da povremeno korsistite i alternativna prevozna sredstva koja ne zagađuju okolinu, biće nam okolina čistija, a život zdraviji.