Deca sa šibicama - Zašto ti ne ideš kući?
Promo

Pojam „deca u pokretu“ podrazumeva decu koja migriraju - poput izbeglica, raseljene dece, dece koja su žrtve trgovine ljudima i dece koja su uključena u život i/ili rad na ulici. Tokom tih migracija, ova deca su naročito izložena nasilju, diskriminaciji, psihoaktivnim supstancama, trgovini ljudima i ostalim opasnostima.


To su obično deca od kojih okrećemo glavu kako nam ne bi prišla i zatražila koji dinar. To su ona neugledna i prljava deca, za koju često mislimo da su bezobrazna, nemaju pametnija posla ili ih neko tera da prose i ko zna za koga rade. „Okrećemo glavu od nesrećnih, jer nam je važna samo naša sreća“, kaže junakinja u jednom trenutku predstave.


Takvoj deci je neretko kod kuće još gore. Roditelji su često oni koji ih tuku, maltretiraju na druge načine ili ih baš oni teraju na prosijačenje. Zato neki od njih radije ostaju na ulici, jer im je čak i tu, gde ih vreba gomila drugih opasnosti, bolje nego kod kuće. Ono što često zaboravljamo je to da su to ista deca kao i sva druga i da im je svima potrebna ljubav, nežnost i zaštita. Upravo to i ova predstava želi da promeni - da ne zaboravimo na te male ljude i da kroz edukativnu notu približi ovaj društveni fenomen kako deci, tako i roditeljima.


Promo
Promo

„Nikada se još do sada nismo ovako ozbiljno bavili dečjom predstavom. Nikada se iz pozicije glumaca, koji toj deci treba nešto da prenesu, nismo obraćali na način kao da su oni odrasli. Mislim da je to jako važno, pogotovu uzrastu kome je namenjena ova predstava, a to je od 12 godina pa naviše, jer deca, iako možda ne znaju da imenuju neke stvari, jako dobro osećaju i znaju da prepoznaju. Smatram da će ova predstava imati važnu ulogu i jako je važno da se pogleda i da se razgovara, što sa nama – glumcima i saradnicima na kraju predstave, što sa roditeljima kod kuće“ – rekla je glavna glumica Kristina Savkov.


Gledaocima je pre igranja podeljena brošura sa uputstvom kako se treba ponašati u ovakvim situacijama i kome se sve treba obratiti. Osim policije, koju uvek treba prvo kontaktirati, tu su i oragnizacije koje se bave prevencijom i zaštitom žrtava trgovine ljudima, Atina i Astra.


Atina Dežurni telefon: +381 61 63 84 071

Astra SOS telefon: + 381 11 785 0000 Evropski broj za nestalu decu: 116 000

Policija: Dežurni telefon: 192

Predstavu je podržala poverenica za ravnopravnost Brankica Janković, koja je posebno naglasila važnost rada sa decom i roditeljima i pohvalila nameru Pozorišta mladih iz Novog Sada da učestvuje u lancu obrazovanja, edukacije i razvoja dece.

Promo
Promo

Predstava je rađena u koprodukciji Udruženja građana „Sloboda nema cenu“, Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade i Pozorišta mladih, a u radu su učestvovali i stručni saradnici – Dobrila Marković iz udruženja „Sloboda nema cenu“ i psihološkinja Jelena Sokić. U tekstu su korišćeni citati iz knjige „Pozdravi nekog“, Vesne Ognjenović i Budimira Nešića, kao i razgovori sa korisnicima Svratšta za decu i mlade iz Novog Sada.


Dramaturgiju potpisuje Mina Petrić, kompozitor muzike je Igor Sakač, a u predstavi igraju Kristina Savkov, Vera Hrđan Ostojić, Ervin Hadžimurtezić, Aleksa Ilić i Danilo Milovanović.


Idite u pozorište, tamo se prečišćavaju emocije, rađaju nove nade i snovi o lepšem i boljem svetu, koji svi zajedno možemo da stvorimo - za nas i našu decu!