Deca Srbije pevaju i plešu u ritmu Evrope!
Srbija u ritmu Evrope

„Srbija u ritmu Evrope” je muzički festival nastao 2008. godine sa idejom da se na gradskim trgovima, uz velelepnu scenu predstavljaju zemlje Evrope. Ova manifestacija namenjena je deci osnovnog i srednjoškolskog uzrasta.


Ona predstavlja najveće muzičko takmičenje ove vrste u Srbiji i ima zadatak da predstavi, pre svega decu koja pevaju na maternjim jezicima evropskih zemalja, njihove gradove kao i da predstavi zemlje Evrope i njihove ambasade.

Srbija u ritmu Evrope
Srbija u ritmu Evrope

„Godinama koncept muzičkog festivala „Srbija u ritmu Evrope“ se menjao. Manifestacija je prvih godina svog postojanja bila predviđena za grupu koja je brojala do tri stotine dece, iz osnovnih i srednjih škola u svakom gradu, da bi na Upravnom odboru, 4. jula 2015. godine, bili postavljeni novi ciljevi. U 2016. godini predviđe je novi koncept manifestacije u kojoj učestvuju deca iz 20 opština i gradova Srbije, u živom prenosu na televiziji sa nacionalnom frekvencijom, predstavljajući se na jeziku i uz pesmu jedne zemlje Evrope, čija ambasada u Srbiji podržava ovaj program”, rekao je za iSerbia portal, Srđan Udovičić.

Srbija u ritmu Evrope
Srbija u ritmu Evrope

U okviru programa „Srbija u ritmu Evrope”, ranijih godina organizovane su edukacije za decu kroz selekcije kao što su: hor, folklor, moderan ples i solo pevanje. Poslednje dve godine, najtalentovanija deca, kroz besplatnu obuku sa profesorima, pripremaju pevanje i ples za finalni koncert.


„Za decu pevače, a i profesore pevanja veliki izazov predstavlja i savladavanje jezika zemlje, koja je partner određenom gradu i opštini, s obzirom na to da deca pevaju jedan muzički hit iz te zemlje, dok profesori plesa moraju osmisliti koreografiju, uvežbati je sa decom, a nakon toga pevanje i ples spojiti u jednu celinu”, rekao je PR tima Srđan Udovičić.

Srbija u ritmu Evrope
Srbija u ritmu Evrope

Kako on kaže, cilj ove manifestacije je podsticanje, razvijanje, prepoznavanje i očuvanje mladih talenata kao i promocija tolerancije, ravnopravnosti polova, poštovanje ljudskih prava, različitosti, saradnje i doživotnog učenja. Naznačio je i to da je po rečima dece ispunjen najveći cilj, a to je širenje ljubavi i prijateljstva.


„Sam izbor potencijalnih učesnika počinje u školama koje deca pohađaju. Škole su zapravo te, koje svoju decu delegiraju za audicije. Izabrana deca iz osnovnih i srednjih škola jedne lokalne samouprave, svoj talenat za ples i pevanje predstavljaju na audicija, a onda od tih najboljih, produkcija programa „Srbija u ritmu Evrope” bira najbolje. Na audiciji se zapravo formira tim koji će se u narednim mesecima pripremati za finalni koncert i koji će predstavljati jednu ambasadu, kao i grad ili opštinu iz koje dolaze. U zavisnosti od kvaliteta onog što je prikazano na audiciji, jedan grad može predstavljati jedno dete, pa čak do 20-oro njih“, istakao je Udovičić za iSerbia portal.

Srbija u ritmu Evrope
Srbija u ritmu Evrope

Ovogodišnji pobednici muzičkog festivala „Srbija u ritmu Evrope“ su deca iz Niša, koja su predstavljala Tursku. Tim povodom je Ambasador Turske u Srbiji organizovao prijem deca iz Niša u Kristalnoj dvorani hotela „Hajat“ u Beogradu. Tom prilikom su bivši pobednici, deca grada Sombora, predali pehar ovogodišnjim pobednicima koji će sledeće godine ugostiti ovu manifestaciju. Prijemi su prisustvovali i ostali ambasadori, a pobednici su još jednom izveli svoju pobedničku numeru.

Srbija u ritmu Evrope
Srbija u ritmu Evrope

„Sledeće godine, proslavićemo u Nišu jedan lep jubilej – prvu deceniju našeg postojanja. Godinama smo se menjali, usavršavali, napredovali, a naše želje i planovi su da u godinama koje su pred nama, „Ritam Evrope“ nastavi da raste, da se širi i ostvari potpunu dominaciju u svetu muzičkih takmičenja i spektakala za decu“, rekao je Srđan za iSerbia portal.