Deca za decu igraju Nušićevog „Narodnog poslanika”
Pexels

Glumački atelje” je studio kulture i govora u DKC-u koji je oformila glumica Minja Filipović. Traje već deset godina i u njemu se okupljaju deca na različitim projektima.  


Minja je za „Blic” izjavila da je njihova zamisao da svako premijerno izvođenje predstava bude humanitarnog karaktera za pomoć deci kojoj je to najpotrebnije. Igraće se dela srpskih komediografa, a prvo u nizu je „Narodni poslanik”.


Kako kaže, živimo u vremenu u kome je komunikacija sve gora, a agresivnost sve prisutnija među decom. Međutim, mladi su željni da uče da sukobe rešavaju na miran način, da kontrolišu svoje emocije i razvijaju empatiju, a da su odrasli ti koji treba da se zapitaju gde greše.

DKC Promo
DKC Promo

„Narodni poslanik” je prvo napisano delo Branislava Nušića, nastalo kada je on imao svega 19 godina. Kada je napisao komediju, Nušić ju je predao upravi Narodnog pozorišta. Premda je doživela pozitivne kritike od strane recenzenata, od premijernog izvođenja prošlo je čak 13 godina, što i nije tako mnogo ako uzmemo u obzir da su do prvog štampanog izdanja bile potrebne čak četiri decenije.

Radnja dela smeštena je krajem 19. veka i na komičan način bavi se palanačkim parlamentarizmom i biranjem narodnih poslanika. Danas se igra u brojnim pozorištima, kao još jedno svevremeno delo Branislava Nušića, a 11. aprila u sali DKC-a Donka Špiček sa početkom u 20 časova. Možete je pogledati u izvođenju dečijih glumačkih snaga, a da pritom i pomognete onima kojima je to potrebno.


Neke od glavnih uloga tumače Đorđe Pantović (Jevrem), Zorana Teodosić (Pavka), Katarina Marković (Danica), Uroš Atanacković (Spira)... Za producentski aspekt pobrinuo se Goran Joksić, dok je kostime i scenografiju osmislila Zorica Ilić.


Karte su u prodaji na portirnici Dečijeg kulturnog centra Beograd (Takovska 8). Dođite, uživajte i pomozite!


Izvor: Blic