Despotovac: Grad viteza i kulture

Manifestacija je otvorena svečanim programom na Trgu Despota Stefana Lazarevića minutom ćutanja, čime je odata je pošta velikoj glumici Miri Stupici. Zatim je Lena Kovačević izvela državnu himnu. Svečanost je govorom otvorio dramski umetnik Svetislav Bule Goncić, koji je istakao da ovu manifestaciju prati od osnivanja 1993. godine, i da je svedok kako na taj način opština Despotovac čini krupan dopirnos nacionalnoj kulturi.

U ime opštine Despotovac, goste je pozdravio zamenik predsednika Nenad Jovanović, koji je istakao da manifestacija dostojno, već četvrt veka, prati ideje velikog Despota Stefana Lazarevića. Svečanost je nastavljena nastupom hora Viva vox iz Beograda.

EU%20OM.gif

Promocija nauke i književnosti

Odmah po otvaranju manifestacije, drugog i trećeg dana, održan je dvadeseti naučni skup, odnosno osmi pod imenom Srednji vek u srpskoj nauci, istoriji, književnosti i umetnosti. Prvog dana predsedavala je prof. dr Gordana Jovanović, a drugog dr Radivoj Radić.

Publika je tokom skupa čula 15 različitih izlaganja. Posebnu pažnju privuklo je izlaganje Beograd Evlije Čelebije, gošće iz Turske, leksikografa i urednika turskog rečnika Belgin Tezdžan Asku, koja je, između ostalog, istakla da je Čelebija u 17. veku zabeležio da su Srbi lep narod. Kao prateći deo naučnog skupa održano je i predavanje dr Marije Đinđić iz instituta SANU Turcizmi u savremenom srpskom jeziku, kojim je predsedavala dr Marina Spasojević, član Programskog saveta manifestacije.

DSC_0404.jpg

U nastavku skupa, održana je i promocija zbornika sa prošlogodišnjeg skupa, a o njemu su govorili akademici dr Zlata Bojović i dr Predrag Dilparić. Kako je direktorka narodne biblioteke “Resavska škola”, u čijim se prostorijama skup i održao, Sanela Simić rekla, zbornik je podržan od strane SANU-a, što je izuzetna čast i odgovornost. Nakon naučnog skupa, pisac Vladimir Kecmanović održao je književno veče.

Muzika u duhu svečanosti

Pored hora Viva vox, koji je prvog dana otvorio manifestaciju, narednih dana publika je uživala u delima klasične, džez i rok muzičke scene. Trećeg dana festivala, u večernjim časovima u sali narodne biblioteke “Resavska škola”, dela velikih kompozitora na klaviru izveo je profesor klavira i sugrađanin Borko Milojković. Mladi pijanista je istakao za iSerbia portal , da su manifestacija i njena posećenost, dokaz da kultura živi među ljudima. Sledeće večeri, zbog kiše, u holu osnovne škole “Despot Stefan Visoki”, džez koncert održali su Miško Plavi trio i Lena Kovačević.

talenti2016.jpg

Lekciju o klasičnoj muzici naredne večeri podelili su mladi talenti iz Despotovca, polaznici muzičke škole “Vladimir Đorđević” iz Aleksinca, koju vodi profesorka muzičkog Stanka Backović. Nakon njih predstavio se i gudački kvartet “Korona” iz Niša. Narednih dana priređeni su i koncerti rok grupe Van Gog i džez muzičke grupe Balkan lovers iz Švajcarske, koju vode Resavci, Dušan Stojadinović i Goran Stojadinović, a u grupi svira i prof. Aleksandar Stojić, majstor na gitari.

14064313_10209968924557894_7126994033058882488_n.jpg

Foto: A. Pavković

Vizuelno produhovljenje

Tokom manifestacije u Despotovom gradu je otvoreno nekoliko izložbi: u galeriji Centra za kulturu, likovna kritičarka Olivera Vukotić otvorila je izložbu grafika Bojana Otaševića.

14088655_288469698194028_7714363830477518082_n.jpg

Foto: Facebook

Dela akademskog slikara Slobodana Daneta Popovića, koji je jedno vreme slikao i u Parizu, bila su izložena u holu Centra za kulturu, a na otvaranju se govorilo o Manasiji, njegovoj večnoj inspiraciji. U ambijentu drevne Manastirske vodenice, otvorena je izložba sa Likovne kolonije Resava 2016. Izložbu je otvorio prof. Slobodan Štetić, dok je o njoj sa pijetetom govorio eminentni slikar i nekadašnji selektor, sugrađanin Emilo Kostić.

DSC_0462.jpg

Pozorišne predstave i pokretne slike

Posebnu pažnju na manifestaciji privukle su i pozorišne predstave. Ove godine gost je bilo Kruševačko pozorište. Dečija scena, izvela je predstavu Aladin i čarobna lampa, dok je drugog dana izvedena predstava Valjevska bolnica po tekstu Dobrice Ćosića u režiji Slavka Saletovića.

bolnica.jpg

U kojoj igraju Marko Živić, Biljana Nikolić, prvak Niškog pozorišta Dejan Cicmilović i mnogi drugi. Po tradiciji, ove godine prikazan je dokumentarni film Milica koji govori o jedinoj devojčici koja živi u gradu Prizrenu i nagrađivani igrani film Otadžbina Olega Novkovića.

milica_1.jpg

Naučili igre svojih predaka

U pratećem delu programa, pred zatvaranje manifestacije u gradskom parku, održan je sajam poljoprivrednih proizvoda i rukotvorina domaće radinosti. Prvi put, završnog dana manifestacije, održan je seminar narodne igre iz Gornje Resave i predavanje o nošnji ovog kraja. Seminar je održala socijalna radnica, folklorna pedagoškinja i istraživačica, Dajana Kostić iz Stare Pazove, uz korepeticiju Branka Mastilovića. Ona je pre više od deceniju istražila folklorno nasleđe ovog kraja i sve to publikovala u knjizi Običaji, pesme i igre u Gornjoj Resavi, 2001. godine.

folklor.jpg

Foto: S. Stojanović

Na inicijativu dva folklorna entuzijasta Dalibora Mijatovića i Marka Mirkovića i uz podršku Opštine Despotovac, seminar je uspešno održan. Predavanje je za mnoge bilo neočekivano, jer su videli čak sedam različitih načina odevanja kroz vekove u Gornjoj Resavi, a neki seminarci su i obukli nošnju radi demonstracije. Direktorka biblioteke “Resavska škola” Sanela Simić, ocenila je da je program seminara izveden na visokom nivou i da će se saradnja nastaviti i narednih godina, kao i da će knjiga o folklornom nasleđu Gornje Resave, biti dopunjena.

DSC_0615.jpg

Manifestaciju je igrom zatvorio nacionalni ansambl Kolo koji je pratilo preko dve hiljade ljudi, a u svom govoru predsednik SO Despotovac, dr Zlatko Marjanović, istakao je da se nada da će naredna jubilarna 25. manifestacija biti još kvalitetnija.

Sve fotografije su preuzete sa zvaničnog portala preobrazenjedespotovac.com


Marko, večiti borac za kreativnu slobodu reči i folklorne tradicije!


Pročitajte i:

Vrdnik> Gde Evropa pleše?
Počinje festival uličnih svirača!
Despotovac dobio knjigu o sebi!