DKSG: Konsort flauta „Jakov Srejović” održaće koncert!
Facebook

Osnovan 1987. godine u Beogradu, na inicijativu flautiste Ljubomira Dimitrijevića, Konsort flauta „Jakov Srejović”, izvodi repertoar sačinjen od dela napisanih za dve, tri, četiri i više flauta od XIV do kraja XX veka.


Ansambl nosi ime prvog srpskog koncertnog flautiste, začetnika flautske pedagogije u Srbiji, jednog od osnivača Beogradske filharmonije, soliste Orkestra Beogradske opere i dugogodišnjeg profesora Muzičke akademije u Beogradu – Jakova Srejovića. Repertoar ansambla čine dela napisana za dve, tri, četiri i više flauta od XIV do kraja XX veka.


Konsort flauta „Jakov Srejović” je održao preko 1000 koncerata širom Srbije i u Republici Srpskoj. 1997. godine nastupio je na Međunarodnom festivalu kamerne muzike u Nišu. Stalni je učesnik festivala „Flauta uvek i svuda” i ciklusa koncerata „Svet flaute”.

Od svog osnivanja Konsort flauta „Jakov Srejović” vezan je za Srednju muzičku školu „Josip Slavenski” u Beogradu, i za 30 godina kroz ovaj ansambl je prošlo 59. učenika iz klase profesora Ljubomira Dimitrijevića. Učenici, po sopstvenim rečima, svog profesora smatraju za stub ovog konsorta koji im pruža beg od često surove svakodnevnice ali i priliku za angažovanjem i širenjem ljubavi prema kvalitetnoj muzičkoj izvedbi i čarobnom svetu flaute.

Sa programom „Muzičko blago Srbije” Konsort flauta „Jakov Srejović” je nastupio na dva koncerta u Beču, 2003 godine. Od samog osnivanja stalni je saradnik Muzičke omladine Beograda i Srbije. Ostvario je značajan broj nastupa na radiju i televiziji.

„Preko flaute i njene muzike sreću se, upoređuju i dopunjavaju različite kulture, običaji često veoma suprostavljeni stavovi o čoveku i samom životu. Negde i nekad flauta je instrument najuzvišenijeg verskog rituala, ponekad znak otmenog ponašanja, negde opet instrument najdublje kontemplacije a veoma često zvuk flaute – svirale podstiče na igru, nekad i na laku zabavu, razbibrigu i veselje koje lako prelazi i u lakomislenost pa čak i razuzdanost. Flauta je i radost i tuga i strast i smirenje i patnja. Ona će zauvek ostati tajna koja se ne može otkriti iako nam se ponekad učini da je rešenje na dohvat ruke. Ali, flauta i njen zvuk su uvek sa nama, u nama samim“, rekao je profesor Ljubomir Dimitrijević.

Konsort flauta „Jakov Srejović“ zainteresovani će imati priliku da čuju u utorak 16. januara u velikoj sali Doma kulture Studentski grad. Koncert će početi u 20 časova, a ulaz će biti slobodan.