DKSG: Zatvoren je Evropski festival animiranog filma
DKSG - Zatvaranje 16. „Balkanime”

Žiri glavnog takmičarskog programa, u sastavu: filmskog autora i animatora Joni Manista iz Finske, suosnivača i umetničkog direktora Turku festivala animiranog filma, nezavisnog animatora Piotr Kardas, pokretača i direktora projekta Animation Across Borders (2012) i više festivala animacije u Poljskoj, Velikoj Britaniji, Indoneziji, kao i pisca, urednika, scenariste, kritičara i kulturnog aktiviste Pavla Zelić iz Srbije, dodelio je nagrade u četiri kategorije.

DKSG
DKSG

Za Najbolji dečji animirani film, nagrađen je film „Ptica i kit”, u režiji Kerola Frimena iz Irske.


U kategoriji za Najbolji studentski animirani film, od 46 ostvarenja iz 17 zemalja, posebna priznanja su dobili filmovi:

  • „Bilešov”, Kristifera Saroua iz Nemačke; 
  • „Dobre namere” autorke Ane Mantzaris iz Velike Britanije i
  • film „Žmurke”, autorke Barbore Halirove iz Češke Republike;
a nagrada SEA Instituta, dodeljena je filmu „Svetlost”, Gorana Rakića iz Srbije. Glavnu nagradu u ovoj kategoriji, dobio je film „Ćerka”, Darije Kaščeve iz Češke Republike.


Nagradu za Najbolji srpski animirani film, dobio je film „Florigami”, autorke Ive Ćirić iz Srbije.


U nadmetanju za Najbolji autorski animirani film i Gran pri ovogodišnje „Balkanime”, učestvovalo je 30 filmova iz 17 zemalja Evrope. Posebna priznanja u ovoj kategoriji, dobili su sledeći filmovi: Francuski film „Jaje”, autorke Martine Skarpeli i „Snažna ljubav”, Mikite Ljuskov iz Ukrajne. 


Specijalno priznanje za scenario, dobio je film „Ponestaje mi cigareta”, Osman Serfa iz Francuske, a kao najbolji film za region Jugoistočne Evrope proglašen je film „Prelazak”, Igora Ćorića iz Srbije.


Titulu pobednika u ovoj kategoriji i Gran pri 16. „Balkanime”, odneo je film „Vreme medveda”, autorke Agnes Patron iz Francuske.

DKSG - „24 sata crtanja stripa”
DKSG - „24 sata crtanja stripa”

Nakon proglašenja pobednika, publika je prisustvovala projekciji nagrađenih filmova.


Tokom ceremonije zatvaranja festivala, prikazani su proizvodi radionice „Vajarske tehnike modelovanja karaktera”, koja je trajala četiri dana u okviru ovog festivala, a tokom koje je Stevan Živkov, majstor klasične animacije, polaznike obučavao kako mogu izvajati svoj model za crtanje, uz pomoć biolina, papira i drugih dostupnih materijala.


Publika je takođe imala priliku da poseti radionicu „24 sata crtanja stripa”, koja se prvi put organizuje u Srbiji, i to u Galeriji Doma kulture „Studentski grad”, a trajala je 24 sata, i to do danas, 6. oktobra do 13 časova.


Izvor: DKSG