Dođite na promociju „Beogradske beležnice“

Foto: Privatna arhiva

U petak, 09. decembra, u 19h, održaće se promocija romana „Beogradska beležnica“ Siniše Stojanovića, u izdanju kuće Kovačnica priča.

Ovo je peta napisana knjiga ovog autora, dok je roman prvenac, a po prvi put će se predstaviti javnosti u galeriji Polet, Cetinjska 15.

Siniša Stojanović, rođen 1981. u Beogradu, je književnik, urednik programa beogradske galerije Polet, muzičar, kolumnista, performer i reditelj iz Beograda. Objavio je tri knjige pesama (Hagada, 2009; Rovac U laži, 2011; U raskoraku, 2011), dok je njegov prvi roman, Beogradska beležnica objavljen početkom decembra 2016. za izdavačku kuću Kovačnica priča.

O knjizi, pisanju i povodima za nastanak knjige govoriće Ivana Peško – urednica izdanja, Dragana Nikolić – dizajnerka odgovorna za izgled korica, Aleksandar Marković i autor.

Javni prevoz nije više jeftin, zato o njemu pristaju da pišu samo hrabri

Ivana Peško, urednica izdanja, je u svom pogovoru napisala: „Inicijalno pesnik, sa već tri objavljene zbirke pesama, Siniša Stojanović, na mestu svog romanesknog prvenca piše romanesknu poemu. Pošto su poemu izmislili romantičari, Stojanovićev avgust morao je postati jedna nepregledna avantura. Bol je dakako svetski, glavni junak je potpuno suvišan, rečenično tkivo grubo nostalgično“.

15424470_590310931170035_1336173734_n.jpg

Foto: Privatna arhiva

Ona je dodala da delu nedostaje romantičarske mitomanije, što je, kako navodi, rezultat piščevog svesnog odbijanja da pristane na kompromis celovite strukture. „Ovo je knjiga koja ne poznaje slepe ulice – na poslednjoj se stanici izlazi, samo ako se u autobusu zaspi. Može i drugačije, ali Stojanovićeva knjiga nije jezero“ - piše u pogovoru.

Ona, takođe, komentariše da postoji dvostruki razlog što niko pre Stojanovića nije ozbiljno obradio temu javnog prevoza. „Prvi je u tome što ovaj motiv nije dovoljno seksi, a pošto u ovoj zemlji trenutno najviše pišu netalentovani, sama tema mora biti dovoljno erotična da bi se knjiga prodala. Drugi razlog svoje uporište, ipak, ne pronalazi samo u kapitalizmu, iako su posledice skuplje. Javni prevoz nije više jeftin, zato o njemu pristaju da pišu hrabri“ - istakla je u pogovoru.

Ona dalje naglašava da je Stojanović hrabro ušao u prozne vode, pa je, kako ističe, čitanje prve knjige, unutar koje se sve vreme preispituje smisao pisanja, u ediciji Trop Autsajder postalo pitanje časti.