Društvene mreže povezuju ljubitelje filma

FOTO: Otvoreni Univerzitet Subotica

Na festivalu će biti prikazana tri filma koja su deo evropske kinematografije iz 2016. godine. Prvi na repertoaru, u petak, 27. januara od 19 časova biće austrijsko-italijanski film „Mister Universo“. Ovaj film govori o Tairou, ukrotitelju lavova, koji radi u cirkusu koji je zapao u finansijske teškoće. Tairo je nezadovoljan svojim životom i donosi odluku da pomoću neiskorišćene amajlije započne putovanje po Italiji kako bi pronašao čoveka koji mu je pre puno godina dao ovu amajliju.

0xA6E6B70563686E999F730CE760875DBF.jpeg

FOTO: Austrian films

U subotu, 28. januara od 20 časova biće prikazan belgijski film „Dom“. „Kroz razgovor tinejdžeri i njihovi roditelji polemišu o poverenju.“, navodi se u sinopsisu filma na fejsbuk stranici „Kupina filma“.

Editors-Pick-Home.jpg

FOTO: Alt Screen

Poslednjeg dana festivala, u nedelju 29. januara, od 20 časova publika će biti u prilici da pogleda švedsko-danski film „Gigant“. Film govori o autističnom čoveku, Rikardu Bobergu, koji je po rođenju bio odvojen od svoje majke. Trideset godina kasnije on je ubedio sebe da mora da osvoji Skandinavsko prvenstvo u petanku kako bi joj se vratio. Da bi ostvario ovaj svoj cilj on priziva u pomoć giganta iz svojih maštovitih fantazija. Ovaj film je pobednik filmskog festivala u San Sebastijanu, kao i dobitnik tri nagrade, za najbolji film, najbolju ekranizaciju i za najbolju šminku i frizure glumaca na Guldbagge 52 filmskom festivalu.

Putem lajv strima filmovi sa 46. festivala u Roterdamu uživo će se prikazivati u bioskopima širom sveta od Singapura do Švedske, Italije, Holandije i još 41 zemlje, a koristeći tviter i lajv strim publika u bioskopima će imati mogućnost da postavlja pitanja glumcima koji učestvuju na festivalu, kao i da zajedno učestvuje u diskusiji o sedmoj umetnosti. U bioskopu „Kupina” ističu da je cilj ovakvih festivala promocija evropskih filmskih ostvarenja koja imaju veliku umetničku vrednost.

Karte za svaku od tri projekcije koštaju 260 dinara.

Od 2013. godine bioskop „Kupina” je član evropske mreže "Europa Cinemas" čiji je cilj promocija evropske kulturne baštine njenih članica i njihovo međusobno povezivanje putem inovativnih projekata i festivala. Zahvaljujući tome publika u Nišu je često u prilici da gleda ostvarenja iz evropske kinematografije koja se nešto ređe u odnosu na holivudske filmove viđaju u bioskopskim salama u našoj zemlji.

Marija Milanović