Festival dramskih sekcija: Bliži nam se „Kulturica”
Facebook

Festival dramskih sekcija srednjih škola pod imenom „Kulturica” održaće se dva dana zaredom, 6. i 7. novembra u Akademiji 28.


Prvog festivalskog dana nastupiće sekcije škola: Šesta i Deseta beogradska gimnazija i PKB srednja škola, dok drugog dana, 7. novembra nastupaju Deveta i Dvanaesta gimnazija.  Oba festivalska dana počinju u 17 časova. 


Na kraju svakog dana, biće odabrana pobednička predstava i dodeljene za najbolju glumicu i glumca i najbolju sporednu ulogu.  Pobedničke predstave dobijaju priliku da učestvuju u kulturnoj manifestaciji „Noć pozorišta” koja će se održati 25. novembra u Beogradu. 


Dramska sekcija Dvanaeste beogradske gimnazije izvodiće predstavu „3096 dana”, baziranu na priči Nataše Kampuš, koja je 3096 dana provela u podrumu svog otmičara Volfganga Priklopila. Na sceni se odvijaju dve radnje - policijska stanica u kojoj Nataša daje izveštaj odmah po bekstvu i život u njenoj „sobi”.


Ekipa dramske sekcije Četvrte beogradske gimnazije izvodi predstavu „Sve o smrti“, baziranu na kultnom filmu „All That Jazz“. Centar radnje je talentovani koreograf koga je sopstveni nagon, doveo do uništenja. Radnja prikazuje put čoveka koji pred smrt doživljava neobične susrete da stvarnim i nestvarnim, prožeto muzičkim i plesnim numerama.


Ekipa Šeste beogradske gimnazije izvodiće dramu Borislava Pekića „Generali ili Srodstvo po oružju“ o dva oficira, brigadnom đeneralu u penziji Đorđiju Njegovanu i pukovniku Blauringu. Putem njihovih strateških ekspertiza i analiza, sve vojske sveta postaju olovni vojnici u stravičnoj dečjoj igri sa milionima žrtava.


Ekipa Desete beogradske gimnazije izvodi predstavu „U potpalublju“ rađenu po istoimenom debitantskom romanu ovenčanim Ninovom nagradom. Radnja je smeštena u vreme početka rata u SFRJ, 1991. godine.

Festival „Kulturica” ima za cilj da podrži talentovane i mlade ljude, dok sa druge strane promoviše umetnost i kultura među mladima. „Kulturicu” će i ove godine podržati brojna pozorišta, izdavačke kuće, muzeji kao i mediji, dok će žiri samog festivala predstavljati brojna poznata lica naše kako pozorišne tako i filmske scene.

Dramska sekcija „PKB” srednje škole izvodi predstavu „Od krovova do perona“ koja oslikava stanje u društvu, porodici i državi, kroz duše tri mlada ljubavna para. Različite percepcije vremena u kome žive, određuju njihove dalje puteve.


Predstavnici Devete beogradske gimnazije izvode predstavu „Nada” koja predstavlja skup monologa o ljudskoj usamljenosti. Svedena na minimum scenskog prostora u odsustvu scenografije, ona samo naglašava patnju ljudsko bića i individualnost.


Ulaznice za festival možete kupiti na blagajni Akademije 28, radnim danima od 12 do 20 časova, dok će tokom subote blagajna raditi od 16 do 20 časova i nedeljom od 11 do 12 časova.