Festival „Filmski Front” objavio zvaničnu selekciju
Filmski Front

Ove godine na Konkurs za kratkometražne filmove pristiglo je preko 1000 filmova iz čitavog sveta. Selektor, filmski i pozorišni reditelj Filip Markovinović, pogledao je sva ostvarenja i podelio ih u dve takmičarske kategorije.


U selekciji Srbija/Region pod nazivom „SWITCH THE CHANNEL” naći će se 20 kratkometražnih ostvarenja pretežno igranog pa zatim animiranog, dokumentarnog i eksperimentalnog karaktera. 


U odnosu na prethodne godine, primetan je porast broja filmova koji su proizvedeni u Srbiji, kao i poboljšanje njihovog kvaliteta. Regionalna selekcija čini osnovu ovog festivala, jer je misija „Filmskog Fronta” pre svega afirmacija domaćeg filmskog stvaralaštva, kao i preispitivanje gde ono stoji u odnosu na region, a potom i u odnosu na savremene svetske trendove.


„Takmičarska selekcija okrenuta je, pre svega, ka mladim autorima koji grade svoj filmski rukopis. Filmovi, iako tematski vrlo različiti, uglavnom preispituju položaj mladih ljudi u odnosu na porodicu, njihovo društvo i okolinu”, rekao je selektor Filip Markovinović.


Neki od filmova u ovoj selekciji su već prikazivani na velikim festivalima u regionu i inostranstvu kao što su: Sandens, Lokarno, Kan, Berlin, Martovski festival i mnogi drugi.


Filmovi iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Bosne i Hercegovine boriće se za nagradu STRUČNOG ŽIRIJA koji je sastavljen od renomiranih filmskih umetnika.


Stručni žiri čine: 


Melina Pota Koljević scenaristkinja i urednica Dramskog programa na Radio Beogradu. Koautorka je nekoliko scenarija za dugometražne filmove kao što su „Klopka” i „Krugovi”, oba u režiji Srđana Golubovića. Dobitnica je više prestižnih nagrada za svoj rad u oblasti filma, a ove godine dobila je i glavnu nagradu za scenario filma „Ivan“ reditelja Janeza Burgera na 20. Festivalu slovenskog filma u Portorožu (zajedno sa Srđanom Koljevićem i Janezom Burgerom).


Stevan Filipović, reditelj, scenarista i montažer. Kao reditelj debitovao je sa dugometražnim filmom „Šejtanov ratnik”, nakon kojih su usledili filmovi „Šišanje” i njegovo najnovije ostvarenje „Pored mene”. Koscenarista je filma „Dobra žena” iz 2016. godine u režiji Mirjane Karanović. Montažer je filma „Klip” Maje Miloš.


Nikola Spasić, multimedijalni reditelj i montažer. Autor nekoliko kratkometražnih filmova koji su učestvovali na preko 40 festivala širom sveta uključujući velike regionalne festivale poput Pulskog Filmskog Festivala, Montenegro Film Festivala, Beldoksa i drugih. Njegov debitantski dugometražni dokumentarni film „Zašto je Dragan napravio orkestar” osvojio je nagradu za najbolji film festivala Cinema City 2017. godine prema odluci publike.


U međunarodnoj selekciji pod nazivom FIX YOUR ANTENNA, našlo se takođe 20 filmskih ostvarenja iz 16 različitih krajeva sveta od Bahreina i Irana, preko Urugvaja, Španije i Islanda do Rusije, Kine i Amerike.


“S obzirom na to da pobednike ove selekcije određuje publika u selekciji su pre svega filmovi koji se, iako potiču iz različitih kulturnih miljea, bave temama koje su prepoznatljive i u našoj svakodnevici”, kazao je selektor Filip.


Pobednika Međunarodne selekcije bira publika ocenjivanjem svakog filma na skali od 1 do 5, a poslednjeg dana festivala biće upriličeno proglašenje i dodela plaketa pobednicima.


Filmski Front svake godine obiluje i kvalitetnim pratećim programom u vidu filmskih radionica za najmlađe, druženja u PUBeraju i mnogim drugim interesantnim aktivnostima. Više o samom festivalu pogledajte na sajtu.