Filmovi „Slobodne Zone“: Istina o kojoj niko ne govori
freezonebelgrade.org

Selektori Regionalnog programa ovogodišnje „Slobodne zone“ Ivan Bakrač i Jelena Maksimović odabrali su jedanaest uzbudljivih ostvarenja koja pozivaju na zajedničko promišljanje i preispitivanje ličnih doživljaja prošlosti i aktivno učešće u sadašnjem trenutku. 


Filmovi u ovoj programskoj celini, ne samo da su višestruko nagrađivani na festivalima, već su to i angažovani filmovi koji istovremeno sjajno komuniciraju sa publikom i nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Film „Aga“, omaž kultnom filmu „Nanuk sa severa“, prati život inuitskog para koji uprkos destruktivnim uticajima savremenog sveta ne odustaje od svog tradicionalnog načina života.


U okviru međunarodne selekcije u fokusu specijalne programske celine „Ženska linija“ su suočavanje sa prošlošću, borba protiv diskriminacije, militarizacije i nacionalizma. Sva četiri filma u okviru ovogodišnje selekcije „Ženska linija“ stilski i formalno su veoma različiti - u rasponu od eksperimentalnih, na granici između dokumentarnog filma i performansa („Bojno polje“), do istraživačkih („Ćutanje drugih“); od debitantskih, snimljenih preko Skajpa („Adrijanin pakt“) do visoko stilizovanih vizuelnih remek-dela („Fortuna“). 

Počela prodaja ulaznica za festival

Karte za festivalske projekcije u prodaji su na blagajnama bioskopa u kojima će se filmovi prikazivati: Dvorani Kulturnog centra Beograda, Domu omladine Beograda (blagajna Eventim i online), Art bioskopu Kolarac, Jugoslovenskoj kinoteci, Kombank dvorani, Domu kulture „Studentski grad",  Kulturnom centru Novog Sada i Niškom kulturnom centru. Karte za svečano otvaranje 7. novembra i film „Leto" u prodaji su na blagajni Kombank dvorane, Eventima i online.

Izvor: freezonebelgrade.org