Filmski festival „Slobodna zona“ u bioskopima širom zemlje
Pixabay

Film „Leto“ je premijerno prikazan ove godine na filmskom festivalu u Kanu, bez prisustva reditelja koji se već više od godinu dana nalazi u kućnom pritvoru zbog optužbi za proneveru sredstava namenjenih produkciji predstava u pozorištu u kome je umetnički direktor. Snimanje filma priveli su kraju njegovi saradnici na osnovu snimajućih proba i rediteljevih beleški. 


Leto“ je romansirana priča o zvezdama lenjingradske andergraund scene 80-ih i oda mladosti, ljubavi, slobodi i rokenrolu. To je priča o generaciji muzičara koji su uprkos državnoj cenzuri uspeli da pronađu svoj glas i obeleže jednu epohu. 


Jednog leta ranih 80-ih, grupa mladih ljudi svira rokenrol po stanovima unplugged, piše, komponuje, sluša muziku “ideoloških nepijatelja” - Bowie-a, Iggy Pop-a, Lou Reed-a i sanja da nastupi pred publikom na jedinom mestu gde je dozvoljeno svirati rokenrol - u lenjingradskom Rok klubu. Muzika se tu sluša u strogo kontrolisanim uslovima i pod budnim okom drugova iz omladinske organizacije. 


Film je inspirisan životom Viktora Coja, frontmena kultne sovjetske grupe „Kino“, a među njegovim neobuzdanim prijateljima i obožavateljima koji sanjaju da budu poput benda „Sex Pistols“ i Boba Dilana, kriju se reference na neke od najvećih zvezda onog vremena.


Ulaznice za svečano otvaranje 14. Slobodne zone i film „Leto“  u prodaji su od 8. oktobra na biletarnicama „Kombank“ dvorane i Eventima po ceni od 500 dinara, kao i na blagajni Kulturnog centra Novi Sad po ceni od 300 dinara. Informacije o početku prodaje karata u Nišu biće objavljene uskoro. 

Izvor: freezonebelgrade.org