Humanitarnom predstavom uz Jelenu Zorić

FOTO: Nataša Sretenović

Glumci, odnosno učenici Ana Mihailović, Natalija Krzman, Ksenija Marković, Marko Janković, Miloš Petrović, Mihailo Tadin i Nikola Stanković su pred punom pozorišnom salom odigrali ovu predstavu koja bi mogla da stane u isti rang sa nekom profesionalnom predstavom.

Naime, tekst je pisao Kosta Peševski po motivima filma „The Breakfast Club“ Džona Hjuza. Radnja predstave se dešava u školskoj učionici u kojoj se nalazi grupa učenika koja su po kazni morala da dođu u subotu u školu. Grupa učenika se između sebe slabo poznaje, jer su iz različitih odeljenja. Profili su im potpuno različiti, tu su tatina princeza, fudbalerčić, šmeker iz kraja, štreber i alkoholičarka. Ono što je zajedničko svima, jeste da ih roditelji kod kuće skoro i ne primećuju. Jedan od glumaca nosi ulogu direktora koji im naređuje da napišu sastav, a kako se učenici opiru tome, ceo subotnji dan ostaju u školi.

Inspicijent predstave je učenica Nikolina Ković. Ovi učenici su članovi sekcije „Kreativni dramski proces“ čiji je rukovodilac profesorka Dušanka Pavlović.

Profesorkina desna ruka, bio je Boris Obrenov koji je bio zadužen za rad sa glumcima. Boris se bavi glumom od svoje šeste godine, igrao je u nekoliko predstava u Teatru 78, a od ove godine pravi prve korake u režiji. Pored toga, bavi se analognom uličnom fotografijom, slikanjem i uličnom umetnošću.

Boris je kratko opisao rad sa ekonomistima na ovoj predstavi rečenicom: „Bilo je konja preskočiti i aždaju u'vatiti“

obrenovslika.jpg

FOTO: Facebook

„Mislim da je veoma važno raditi nešto u humanitarne svrhe i pomoći drugima, jer se tako i mi osećamo bolje znajući da smo učinili dobro delo. Sa radom smo počeli u novembru mesecu, a probe su bile naporne. Poteškoća je bilo zato što nisam imao nikakvog iskustva sa glumom i scenom, jer sam svoje planove koje se tiču daljeg obrazovanja usmerio ka Vojnoj akademiji“, kazuje učenik Mihailo Tadin za iSerbia portal.

Predstava se igrala u Pozorištu „Pinokio“ koje je ustupilo besplatno dva termina izvođenja. Ovi mladi ljudi ne žele da stanu sa ovim projektom, te ovim putem pozivaju sva pozorišta u Srbiji i Kulturne centre, koje bi ustupile termin za izvođenje ove predstave humanitarnog karaktera, da se priključe ovoj akciji.

130slikapredstave.jpg

FOTO: Nataša Sretenović

„U poslednje četiri godine sam se veoma zainteresovala za humanitarni rad. Verujem da je to najlepša stvar kojom čovek može da se bavi i verujem da ništa ne može da zameni onaj momenat kada znaš da si nešto dobro uradio, da si nekome poklonio nadu i da nisi pogrešio. Glumom sam se bavila amaterski, nikada nisam razmišljala ozbiljnije o toj profesiji, mada bih volela da se bavim mladim ljudima koje gluma interesuje. Ono što najviše volim u vezi glume jeste poistovećivanje sa likovima i mislim da je donekle lekovito baviti se povremeno, ako ne konkretno glumom, onda makar pozorištem. Želela bih da upišem psihologiju i da se bavim decom“, za iSerbia portal govori učenica Natalija Krzman.

Kako bi Jelena Zorić pobedila opaku bolest, neophodna joj je naša pomoć. Ukoliko možeš upiši 241 i pošalji SMS na 3030.

Ana, druželjubiva i radoznala studentkinja; voli da piše, vodi intervjue, istražuje i pohađa razne edukativne kurseve.