Humanost na jedan sasvim drugi način
unsplash

Zvuci srca


Na Vračaru je pre tri godine otvoren kafić pod simboličnim nazivom ,,Zvuci srca”. U pitanju je radno-okupacioni centar koji se sastoji iz tri dela - kafića, kreativne radionice i prodavnice ,,Srcotvornica” u kojoj se prodaju proizvodi koje su stvorile osobe sa smetnjiama u razvoju uz podršku radnih asistenata.


U Srbiji 730 hiljada osoba u Srbiji čine osobe sa invaliditetom. Statistički podaci pokazuju da je samo 13% njih radno angažovano i da veliki broj živi u siromaštvu. Među najuogroženijim su osobe sa smetnjama u razvoju. U radnim centru je radno angažovano 15 osoba sa smetnjama u mentalnom razvoju, punih 8 sati dnevno, na poziciji konobara, šankera ili prodavca. Još četrnaestoro njih dolazi nekoliko puta nedeljno i angažuje se na raznim aktivnostima u radionici. 


Oni u saradnji sa radnim asistentima prave razne proizvode od dekupaža, štampaju majice, šolje, hemijske olovke, šiju cegere, torbice, rančiće, prave svećnjake. Takođe, zajedno sa svojim radnim asistentima uče da održavaju higijenu prostora. To je način na koji oni stiču dobre navike i postaju odgovorniji. Na ovaj način su mehanizmi prevazilaženja segregacije i integracije u društvene tokove stvoreni kroz radni proces, davanjem mogućnosti i sagledavanjem osobe kroz prizmu njenih potencijala.


Zvuci srca (privatna arhiva)
Zvuci srca (privatna arhiva)


Velika dobrobit ovog centra za osobe sa smetnjama u razvoju prepoznata je i na psihološkom i na fizičkom nivou. On im je omogućio da postanu korisni članovi društva, pored toga raste i njihovo samopoštovanje i osećaj sopstvene dobrobiti. Zatim, dobili su priliku da se u potpunosti socijalizuju.

Na ovom mestu imaju mogućnost da se druže sa kolegama, prijateljima ali i da svakodnevno razgovaraju sa mušterijama i stiču nove socijalne i komunikacione veštine. Na kraju, u radnom centru oni se osamostaljuju i bivaju spremniji za budući život, a takođe imaju i priliku da izraze svoju kreativnost i zadovolje svoje potrebe, aspiracije i želje.

Caffe bar 16


U centru alternativnog provoda Beograda, u Cetinjskoj ulici, već poslednjih pet godina nalazi se jedan vrlo poseban kafić. ,,Kafe bar 16” je socijalno preduzeće u kom mladi iz Svratišta stiču veštine, radnu praksu, zarađuju i na taj način se osamostaljuju. Kafić je u vlasništvu Centra za integraciju mladih, a ista nevladina organizacija vodi i Svratište za decu. Ideja je proistakla iz jedne tužne činjenice: kada deca koja su korisnici Svratišta napune 16 godina više nemaju prava na usluge istog. Oni na taj način ostaju prepušteni sami sebi.


Ti mladi najčešće dolaze iz socijalno ugroženih i marginalozovanih grupa, koje rade na ulici i žive u ekstremnom siromaštvu, te često zbog diskriminacije, nepovoljne startne pozicije i jakih predrasuda, oni teško dobijaju priliku da rade i zarade za život. Izostanak osnovnih životnih uslova dovodi do izostanka podrške.kafebar16 (privatna arhiva)
kafebar16 (privatna arhiva)


Stoga je ceo program kroz koji mladi u ,,Kafe baru 16” prolaze zamišljen tako da deca, pre nego što počnu da rade, budu obučena za poslove šankera i konobara. Između ostalog, ovo mesto im pomaže i da steknu samopouzdanje i nauče druge životne veštine, i tako postanu ravnopravni članovi društva. Često im u toku prakse u kafiću pomažu zaposleni iz organizacije i centra za integraciju da vanredno završe srednju školu, radeći sa njima domaće zadatke iz matematike. Zbog toga je to mnogo više od prakse za njih.


Svi mladi koji su zaposleni u ,,Kafe baru 16” uspešno su završili obuku za konobare i barmene. Danas imaju redovna primanja, zdravstveno osiguranje i sve pogodnosti koje formalno zaposlenje pruža. I dok neki od njih ostaju da rade u Caffe-u 16, ostali koji prođu obuku dobijaju pomoć pri traženju posla u drugim kafićima, restoranima, hotelima. Na taj način ova deca dobijaju šansu da postanu ravnopravni članovi naše zajednice. Važno je napomenuti da oni i nakon što se zaposle u drugim kafićima i dalje imaju podršku iz ove organizacije.


Sav profit ovog lokala vraća se u svratište. Tako da je ovo jedinstvena šansa da vaša bleja postane korisna.