Igo Afetuš stigao u Srbiju i time počeo Le Tour de SAX
Branislav Glumac

Misija koncertne turneje Le Tour de Sax jeste decentralizacija velikih kulturnih događaja koji se uobičajeno odigravaju u prestonici. Partneri festivala, kulturni centri i muzičke škole širom Srbije koji će ugostiti Le Tour de Sax daće puni doprinos razvitku projekta kroz organizovanje susreta sa francuskim umetnicima u cilju razvoja kulturne medijacije i diversifikacije publike festivala.


Bilo da ste ljubitelj džeza, popularne ili klasične muzike, muzički obrazovani ili ne, Le Tour de Sax nudi program za svačiji ukus kroz koncerte Igoa Afetuša, Vensana Davida i Nikole Arsenijevića.


Gradovi koji će ove jeseni ugostiti Le Tour de Sax su: Gornji Milanovac, Kraljevo, Leskovac, Niš, Novi Pazar, Novi Sad, Pirot, Sombor, Subotica, Vršac.


Ova koncertna turneja bila je u Novom Pazaru, Kraljevu i Gornjem Milanovcu, a večeras nastupa u Pirotu. Sutra 3. oktobra u Leskovcu, a u Beogradu u Domu omladine će trajati od 4.  do 7. oktobra. 

Igo Afetuš je mladi multiinstrumentalista (sopran, alt, tenor i bariton saksofon, pikolo i traverzo flauta) koji obećava.

Svoju muzičku karijeru započinje sviranjem saksofona u sedmoj  godini, uči klasični saksofon kod Vensana Davida i džez  saksofon kod Silvena Befa, potom u konzervatorijumu CRR u Parizu sa Žan-Šarl Rišarom i konačno u konzervatorijumu CNSM u Parizu. Tek što je napunio dvadeset i jednu godinu, on već poseduje muzičku zrelost, koju je stekao svirajući sa zvučnim  imenima.


On nastupa: 

02/10 - Pirot, Dom kulture

03/10 - Leskovac, Kulturni centar

04/10 - Beograd, Dom omladine

Vensan David je kao solista sa brojnim nacionalnim orkestrima na sve četiri strane sveta. Kao kompozitor i dirigent učestvuje u izgradnji repertoara za svoj instrument. Takođe je aktivan u domenu improvizovane muzike.

Muzika Vensana Davida ispunjena je gurmanlukom, lakoćom i  strašću, podržanim majstroskim vladanjem instrumentom. On je predstavnik čitave generacije muzičara koja svoje sviranje upotpunjuje tehničkim unapređivanjem svog instrumenta.


On nastupa:

07/10 - Beograd, Skupština grada

10/10 - Subotica, Gradska većnica

11/10 - Sombor, Muzička škola "Petar Konjović"

12/10 - Novi Sad, Gradska kuća

Nikola Arsenijević je jedan od najnadarenijih saksofonista svojegeneracije. Diplomirao je Nacionalnom konzervatorijumu uParizu 2016. godine i poslednjih nekoliko godina svira savremenu muziku, originalne repertoare za saksofon, tradicionalnu muziku i pozorišnu muziku.

Nikola Arsenijević je paralelno posvećen i  savremenoj muzici; sarađuje sa mladim kompozitorima IRCAMa i CNSMDPa, sa kojima stvara dela poput spektakla Četiri telapotrazi za autorom koji je nastao 2014. godine u Parizu.


On nastupa: 

12/10 - Novi Sad, Gradska kuća (u duetu sa Vensanom

Davidom)

13/10 - Vršac, Gradski muzej, Konkordija

14/10 - Niš, Sala simfonijskog orkestra